Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Αγώνας χαραγμένος στου λαού τη μνήμη... »

Μαζικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε πολλές πόλεις

Καβάλα
Καβάλα
Τα επίκαιρα μηνύματα του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μαζί με τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη κυριάρχησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφάνων σε μια σειρά πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπου συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, απόμαχοι της δουλειάς, γυναίκες κ.ά.

Το σύνθημα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» ήχησε ξανά στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική πορεία από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» τραγούδησαν το «Του κόσμου οι λαοί» από το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί», εμπνευσμένοι από τα 50 χρόνια του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Εκατοντάδες λαού συμμετείχαν και στη συγκέντρωση στην Καβάλα, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο που μετέφερε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με έντονο παλμό τα συνθήματα που απαιτούν το σταμάτημα της σφαγής στη Γάζα. Η πορεία κινήθηκε με τη σημαία της Παλαιστίνης στην κεφαλή της, ως ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, και ακολούθησαν τα μαζικά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων της πόλης, των εργατικών σωματείων και φορέων, με σύνθημα «Με τους αγώνες μας στο δρόμο της ανατροπής, τιμούμε τον ανυπότακτο Νοέμβρη». Η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και δεκάδες σωματεία, συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης.

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης εκφράστηκε δυναμικά και από τους συγκεντρωμένους στη Δράμα, μαζί με τα συνθήματα για τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Η συγκέντρωση άνοιξε με αντιφασιστικά τραγούδια από μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου. Ακολούθησε πορεία μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας και τον Σύλλογο Γυναικών Δράμας.

Με ιδιαίτερη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση - πορεία για την 50ή επέτειο από τον ξεσηκωμό και στην Ξάνθη, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην πόλη. Στη συγκέντρωση, στα ΠΡΟΚΑΤ του ΔΠΘ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης ανάρτησε την παλαιστινιακή σημαία δίπλα από την ελληνική, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταγγελίας της απαράδεκτης και προκλητικής σύλληψης του Παλαιστίνιου διαδηλωτή που ανήρτησε την παλαιστινιακή σημαία δίπλα στην ελληνική κατά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 5 Νοέμβρη στο Σύνταγμα. Η πορεία πέρασε πρώτα από τη Λέσχη του Δ' ΣΣ, για να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα. Επειτα έκανε στάση έξω από το Κέντρο Πολιτισμού, για να καταγγείλει τη συνεργασία του δήμου Ξάνθης με την αμερικάνικη πρεσβεία μέσω της «αμερικάνικης γωνιάς» που λειτουργεί στην πόλη, του «xanthi tech lab», ενώ μπροστά από το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της 13ης Ιούνη 1928 έγινε προσκλητήριο νεκρών του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Σέρρες
Σέρρες
Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή, από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, μαζικούς φορείς και μαθητές, στην Παλιά Νομική, και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Στην Κοζάνη, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης μετέφεραν με τη μαχητική τους πορεία μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης πορεύτηκαν με πανό με το σύνθημα «50 χρόνια το Πολυτεχνείο ζει! Αγώνας χαραγμένος στου λαού τη μνήμη, εκείνος ο Νοέμβρης, φλόγα που δεν σβήνει».

Με το στίγμα να δίνεται από την ιδιαίτερη συμμετοχή νέων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση - πορεία και κατάθεση στεφάνων στην Πτολεμαΐδα.

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νέων πραγματοποιήθηκε η πορεία στις Σέρρες. Στη συγκέντρωση κάλεσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ και συμμετείχαν εργατικά σωματεία και φορείς, ενώ στεφάνι κατέθεσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Με μαχητική συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Αγαλμα της Ελευθερίας στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πιερία τίμησαν αγωνιστικά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Με την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα συνθήματά τους, κάλεσαν τον λαό σε κλιμάκωση του αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και από το ματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού.

Ξάνθη
Ξάνθη
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καστοριά, Φλώρινα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Εδεσσα και Βέροια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικά και μαχητικά τίμησαν το Πολυτεχνείο (2021-11-18 00:00:00.0)
Το Σάββατο 17/11 η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία (2018-11-17 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία (2017-11-14 00:00:00.0)
Πολύμορφες εκδηλώσεις και αντιιμπεριαλιστικές πορείες (2009-11-12 00:00:00.0)
Ξεκινάει σήμερα ο τριήμερος γιορτασμός (2008-11-15 00:00:00.0)
Παλλαϊκά συλλαλητήρια παντού (2000-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ