Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιστόριους και Μισέλ πήραν τη σκυτάλη του μπαράζ «δυτικών» επαφών στο Κίεβο

Νέο στρατιωτικό πακέτο 1,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το Βερολίνο

Από τη χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Αμυνας με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο

Ukrainian Defence Ministry Pre

Από τη χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Αμυνας με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο
Στο Κίεβο βρέθηκαν χθες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, μία μέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν και λίγες μέρες μετά τις επαφές που είχε εκεί ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντ. Κάμερον.

Από την ουκρανική πρωτεύουσα πέρασαν χθες κι άλλοι «Δυτικοί» αξιωματούχοι, με αφορμή και τη 10η επέτειο από το λεγόμενο «Μαϊντάν», δηλαδή τα γεγονότα που οδήγησαν στην πραξικοπηματική τοποθέτηση «φιλοδυτικής» κυβέρνησης στην Ουκρανία το 2013, με αξιοποίηση ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης «Δύσης» - Ρωσίας.

Πέρα από την επέτειο, οι απανωτές επισκέψεις αξιωματούχων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γίνονται σε μια περίοδο που το «δυτικό» στρατόπεδο απασχολούν η στασιμότητα στο πεδίο της μάχης και οι τρόποι συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου μακροπρόθεσμα, ενώ στο εσωτερικό της ουκρανικής ηγεσίας εντείνονται οι αντιθέσεις.

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία με ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε ο Πιστόριους. Μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει το Κίεβο με 8 συστήματα IRIS-T, τα 3 εκ των οποίων έχουν αποσταλεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για αύξηση των ρωσικών πληγμάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας στη διάρκεια του χειμώνα.

Το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει επίσης 20.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και αντιαρματικές νάρκες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρ. Ουμέροφ, και «αυτό υπογραμμίζει ότι είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας ουσιαστικά και αξιόπιστα».

Τα βλήματα πυροβολικού έρχονται να προστεθούν στα 140.000 βλήματα των 155 χιλιοστών που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να παραδώσει το επόμενο έτος, σημείωσε ο ίδιος.

Στη δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο από τότε που έγινε υπουργός Αμυνας, ο Πιστόριους κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Μαϊντάν και στη συνέχεια επισκέφτηκε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, επιδιώκει να «ηγηθεί» στην Ευρώπη στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε ένα «Ταμείο για την Αμυνα» ύψους 100 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την προηγούμενη βδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο το 2024, στα 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προχθές οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσθετα πυρομαχικά για το πυραυλικό σύστημα HIMARS, οβίδες πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα, νάρκες κατά προσωπικού κ.ά.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τιμώντας την επέτειο του «Μαϊντάν», όπως και η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

Ενα ξεκάθαρο «αποτέλεσμα», μια «πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις» ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, όπου θα αποφασιστεί αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τους συναδέλφους μου ότι χρειαζόμαστε μια απόφαση τον Δεκέμβρη», απάντησε ο Μισέλ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής προμηνύεται «δύσκολη».

Η Κομισιόν έκρινε στις αρχές Νοέμβρη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους 27 ηγέτες των χωρών - μελών στη Σύνοδο. Η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% των προϋποθέσεων που έθετε.

Στο μεταξύ, χθες το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συμφωνία με την ΕΕ για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην Connecting Europe Facility (CEF). Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία, στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και της ψηφιοποίησης, καθώς και στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ζελένσκι: «Σχεδιάζεται "Μαϊντάν 3"»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - εν μέσω αντιθέσεων στην ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση για την ανατροπή του, τη λεγόμενη «Μαϊντάν 3».

«Το όνομα της επιχείρησης είναι "Μαϊντάν 3". Εχει σκοπό να αλλάξει τον Πρόεδρο μέχρι το τέλος του έτους», είπε, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν προβλέπει απαραίτητα δολοφονία του.

Με φόντο τα σενάρια που εμφανίζουν τον αρχηγό του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Β. Ζαλούζνι να σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, ο Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτημα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», χαρακτήρισε «λάθος» την εμπλοκή στρατηγών στην πολιτική μετά το 2014.

«Αν διευθύνεις τον πόλεμο έχοντας κατά νου ότι αύριο θα κάνεις πολιτική ή θα συμμετέχεις σε εκλογές, τότε με τις τοποθετήσεις σου και στο πεδίο θα συμπεριφέρεσαι ως πολιτικός και όχι ως στρατιωτικός, και νομίζω ότι αυτό είναι τεράστιο λάθος», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Τις προηγούμενες μέρες ο Ζαλούζνι είχε επισημάνει σε άρθρο του στον «Economist» ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε «αδιέξοδο», περνώντας στο στάδιο «ενός στατικού πολέμου φθοράς», κάτι που «θα ωφελήσει τη Ρωσία», τοποθέτηση με την οποία διαφώνησε ο Ζελένσκι.

Σόιγκου: Σε μόνιμη ετοιμότητα οι πυρηνικές δυνάμεις

Στο ρωσικό στρατόπεδο, ο υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου επεσήμανε χθες ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν όλα τα στοιχεία των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων σε μόνιμη ετοιμότητα.

«Η διατήρηση όλων των συνιστωσών των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων σε μόνιμη ετοιμότητα συνεχίζει να είναι σημαντικό καθήκον», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης ανώτατων στελεχών του υπουργείου.

Αλλος σημαντικός στόχος, πρόσθεσε, είναι η κατασκευή πλοίων πολλαπλών χρήσεων με πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, για χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές και θαλάσσιους στόχους, συμπεριλαμβανομένων ομάδων κρούσης αερομεταφορέων και ομάδων κρούσης πλοίων.

Ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν πάνω από 50 θαλάσσια ταξίδια για να αποτρέψουν τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στον «παγκόσμιο ωκεανό» το 2023, δήλωσε ακόμα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας. Η χρήση διαφορετικών δυνάμεων του Στόλου Ειρηνικού για την υπεράσπιση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Fin Whale 2023», συνέχισε, ενώ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του συμπλέγματος στρατιωτικών ασκήσεων στρατηγικής αποτροπής «Ocean Shield 2023» σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Ο Σόιγκου ανέφερε εξάλλου ότι τον Απρίλη πραγματοποιήθηκε κοινή περιπολία με το ιρανικό Ναυτικό και τον Ιούλη - Αύγουστο με το κινεζικό Ναυτικό.

Εκκαθαρίσεις αξιωματούχων της ουκρανικής κυβερνοάμυνας

Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι στον τομέα της κυβερνοάμυνας παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, καθώς οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν έρευνα για φερόμενη υπεξαίρεση στην αντίστοιχη κυβερνητική υπηρεσία.

Ο Γιούρι Σιχόλ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας (SSSCIP), και ο αναπληρωτής του, Βίκτορ Ζόρα, απολύθηκαν από την κυβέρνηση.

Η SSSCIP είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κυβερνητικών επικοινωνιών και την υπεράσπιση του κράτους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η είδηση των απολύσεων ήρθε λιγότερο από μία ώρα πριν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ανακοινώσουν ότι ερευνούν τον επικεφαλής και τον αναπληρωτή επικεφαλής του SSSCIP, για τον φερόμενο ρόλο τους σε μια συνωμοσία 6 ατόμων για την υπεξαίρεση 62 εκατ. ουκρανικών γριβνών (1,72 εκατ. δολάρια) μεταξύ 2020 και 2022.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν αγοράσει λογισμικό σε υπερβολικά υψηλή τιμή από δύο εταιρείες που φέρονται να τελούσαν υπό τον έλεγχό τους σε μια πώληση που είχε κλείσει για άλλους πλειοδότες, ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας.

Σε άλλη αντίστοιχη υπόθεση, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί νομικά μετά την ανακάλυψη οικονομικών ατασθαλιών σε στρατιωτική μονάδα, οι οποίες κόστισαν στο κράτος σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω φουσκωμένων τιμολογίων.

Λογιστικός έλεγχος εντόπισε πολλές οικονομικές παρατυπίες σε στρατιωτική μονάδα που σταθμεύει στην επαρχία Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, και «ασκήθηκαν διώξεις». Η σημαντικότερη παρατυπία που εντοπίστηκε αφορά την αγορά γεννητριών σε «φουσκωμένες» τιμές.

«Από τον Οκτώβρη του 2022 μέχρι τον Απρίλη του 2023, όταν οι γεννήτριες ήταν απολύτως απαραίτητες για τους στρατιωτικούς, οι περισσότερες δεν είχαν παραδοθεί στις μονάδες αλλά παρέμεναν σε αποθήκες» και «μόνο το 15% από αυτές είχε διατεθεί στα στρατεύματα», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ