Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σήμερα οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Ρούτε τον περασμένο Ιούλη και την «κατάρρευση» του κυβερνητικού συνασπισμού (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία - VVD, Χριστιανική Ενωση - CD, D66, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα - CDA), μετά από διαφωνία για το «ακριβές μείγμα» της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα. Στην ηγεσία του VVD βρίσκεται τώρα η κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γιεζιλγκόζ.

Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση (I&O), η σοσιαλδημοκρατική συμμαχία Πράσινης Αριστεράς και Εργατικού Κόμματος (GroenLinks/PvdA), με επικεφαλής τον Φρανς Τίμερμανς, έχει φτάσει το κυβερνών κόμμα VVD και λαμβάνουν από 27 έδρες στη Βουλή των 150 εδρών.

Ακολουθεί το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς με 26 έδρες, ενώ το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) που συστάθηκε τον Αύγουστο από το πρώην στέλεχος του CDA, Πίτερ Ομτζιγκτ, εμφανίζεται να κερδίζει 21 έδρες. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το «κεντρώο» D66 με 8 έδρες, ενώ το αγροτικό κόμμα BBB εμφανίζεται να «ξεφουσκώνει» με 6 έδρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ωστόσο περίπου το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Τ. Μποντέ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) δέχθηκε επίθεση σε μπαρ, όπου πελάτης τον χτύπησε με μπουκάλι στο κεφάλι.

Χρεωμένοι για ενοικίαση σπιτιού και σπουδές οι νέοι της χώρας

Το πρόβλημα της στέγης, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ολλανδία, με τους νέους ιδιαίτερα να είναι χρεωμένοι για να καταφέρουν να σπουδάσουν και να νοικιάσουν ένα σπίτι, βρέθηκε και προεκλογικά στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την έρευνα I&O, το 86% των Ολλανδών κάνει λόγο για «κρίση» στέγασης. Ρεπορτάζ του «DutchNews» αναφέρει περίπτωση 23χρονου φοιτητή που νοικιάζει σπίτι με άλλα 20 άτομα και έχει ένα χρέος σπουδών στα 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη CBS (Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία), το 57% των κατοικιών είναι ιδιόκτητα, το 29% νοικιάζονται από μεγάλες εταιρείες ακινήτων, οι οποίες ελέγχουν και το ύψος των ενοικίων, και μόνο το 14% νοικιάζονται από μεμονωμένους ιδιοκτήτες.

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση»

Στο μεταξύ, στη Γαλλία, προβάδισμα στην ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» δίνει δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Les Echos», ενόψει ευρωεκλογών.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 28%, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μακρόν ακολουθεί με 19%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει με 9% το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), ενώ ακολουθούν Οικολόγοι και Ρεπουμπλικάνοι, με 8% για κάθε κόμμα. Ποσοστό 7% καταγράφουν το επίσης ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ενώ το μεταλλαγμένο ΚΚ εμφανίζεται στο 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ