Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Το ΚΚΕ ψήφισε και τις δύο προτάσεις

Να καταψηφιστούν αναμενόταν, αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τις προτάσεις δεν ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, κι έτσι αναμενόταν να καταψηφιστούν, αφού απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) επί του συνόλου των βουλευτών, κάτι που προφανώς γνώριζαν και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα (ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΠΑΣΟΚ) διασφαλίζει τη διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος.

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είχαν σοβαρά κενά, δεν εξέταζαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και περιόριζαν την εξέταση των αιτιών στις δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως και στις ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για ιδιωτικοποίησή τους από το 1997. Ωστόσο, το ΚΚΕ τις ψήφισε, με το σκεπτικό τού να πέσει φως σε όλες τις πτυχές του εγκλήματος στα Τέμπη. Αυτό επισήμανε άλλωστε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην ομιλία του.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ που ήδη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τις δύο προτάσεις. Επισήμανε τις ευθύνες του τότε υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή στη διάρκεια του δυστυχήματος, περιορίζοντας την όποια κριτική σε πρόσωπα και αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ακόμα για ...«αντιευρωπαϊκή» στάση, επειδή στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στο ίδιο τροπάρι της υπεράσπισης της ΕΕ, που η στρατηγική της είναι η βασική αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη και όχι μόνο, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το γεγονός ότι δεν ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ...

Σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει τις ευθύνες της ΕΕ για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που προώθησε και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε η βουλευτής του Θεοδώρα Τζάκρη, που παρουσίασε την πρόταση του κόμματός της, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ