Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τι είναι ευελιξία στην «αγορά εργασίας», την οποία επιδιώκουν να επιβάλουν ολοκληρωτικά οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Είναι οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που σχεδιάζονται για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», το Διευθυντήριο προωθεί ένα σχέδιο για την πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Το οκτάωρο, η πλήρης απασχόληση, οι ετήσιες άδειες, η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά. ενοχοποιούνται από τους ιθύνοντες της ΕΕ για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι της αμερικανικής και της ιαπωνικής.

Μετά το Μάαστριχτ και ειδικότερα μετά τη «Λευκή Βίβλο για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση», έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση με σημαία τη «μείωση του κόστους παραγωγής». Με τα προγράμματα «σύγκλισης» σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και με εισοδηματικές πολιτικές σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, οι αρχιτέκτονες της ΕΕ πέτυχαν να ελαχιστοποιήσουν το «μισθολογικό κόστος παραγωγής». Οταν διαπίστωσαν πλέον ότι είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια αυτής της πολιτικής, προχώρησαν στην κήρυξη πολέμου κατά του «μη μισθολογικού κόστους». Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τόσο οι εργασιακές σχέσεις, όσο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η επίθεση αυτή πήρε το όνομα «Διαρθρωτικές αλλαγές».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας τον περασμένο Ιούνη οι «δεκαπέντε» έγιναν περισσότερο σαφείς ως προς τις επιδιώξεις τους. Στην απόφαση της Συνόδου τονίζεται η αποτελεσματικότητα του «αγγλοσαξονικού» μοντέλου στην αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εκθείασαν την πολιτική που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

Τώρα λοιπόν οι «δεκαπέντε» ετοιμάζονται να περάσουν στο τελευταίο στάδιο αυτής της επίθεσης. Στις 26 Μάρτη στη Λισαβόνα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την ανεργία και την απασχόληση. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της πορτογαλικής προεδρίας, στη Σύνοδο θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πολιτική της ΕΕ, στη βάση του «αγγλοσαξονικού» προτύπου. Μ' αυτά τα δεδομένα και μ' αυτά τα στοιχεία μπορούμε να περιγράψουμε το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια σ' αυτό τον τομέα.

Ηκατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (αρχίζει με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης), η κατάργηση των ορίων στις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των αποζημιώσεων, η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν αναλόγως των εποχιακών αναγκών τους, η επέκταση της μερικής απασχόλησης και των «ελαστικών εργασιακών σχέσεων» στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, η περικοπή (ή κατάργηση) επιδομάτων άδειας, λοχείας κλπ., είναι ορισμένα από τα κρίσιμα και μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξουν.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ήδη την πρόθεση να προσυπογράψει όλα αυτά τα μέτρα. Εξάλλου, με το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι του '98, με την κατάργηση του 8ωρου και την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, έχει δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την «επόμενη μέρα». Οι εργαζόμενοι έχουν τώρα ένα επιπλέον μέσο για να αποτρέψουν αυτή την επίθεση, την ψήφο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικές και αποφασισμένες από χρόνια οι ανατροπές (2012-02-26 00:00:00.0)
Στη σκιά του πολέμου (2003-03-18 00:00:00.0)
Κήρυξαν σε διωγμό τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων (2002-03-16 00:00:00.0)
Η καραμέλα (2000-04-27 00:00:00.0)
Τώρα, ο λόγος στους εργαζόμενους! (2000-03-27 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αντεργατική επίθεση της Λισαβόνας (2000-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ