Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΕΗ
Η εντατικοποίηση παραμένει

«Πρόωρες» χαρακτηρίζονται απο στελέχη της ΔΕΗ οι επισημάνσεις για τις θλιβερές συνέπειες της εντατικοποίησης

«Τουλάχιστον πρόωρες», χαρακτηρίζει, με επιστολή της, η Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας της ΔΕΗ, «τις απόψεις» που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τα αίτια εργατικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 3 Φλεβάρη στο Δίλοφο Λάρισας και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ο 35χρονος τεχνικός της ΔΕΗ, εναερίτης Ιωάννης Μαγκούτας, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ηλεκτροδότηση αρδευτικού έργου. Στην επιστολή, επισημαίνεται ακόμη ότι η ΔΕΗ «πενθεί για τον πρόωρο χαμό του ηλεκτροτεχνίτη μας» και καλεί να «επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ας περιμένουμε το πόρισμα της επιτροπής που έχουμε συστήσει για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος».

Στο δημοσίευμά του, ο «Ρ» αναφερόταν ότι σε δέκα χρόνια έχουν γίνει 75 δυστυχήματα στη ΔΕΗ, ότι στην Επιχείρηση επιβάλλεται υπερεντατικοποίηση λόγω της έλλειψης προσωπικού, ότι δεν παρέχεται εκπαίδευση και σωστός εξοπλισμός, καθώς και ότι χρειάζεται διπλασιασμός των τεχνικών της ΔΕΗ στη Λάρισα, επειδή ο νομός διαθέτει τους περισσότερους υποσταθμούς υψηλής τάσης. Ολα αυτά, έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα και από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Την ίδια τη μέρα του δυστυχήματος, υπήρξε νέα ανακοίνωση από την ΕΤΕ - ΔΕΗ, η οποία μάλιστα προειδοποιούσε ότι θα προχωρήσει και σε δικαστικές ενέργειες για τον καταλογισμό ευθυνών στην ιεραρχία της Επιχείρησης. Επίσης, υπήρξε και άλλη ανακοίνωση της ΕΤΕ - ΔΕΗ στη Λάρισα, η οποία προειδοποιούσε, πριν τρεις μήνες, ότι «εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο, σύντομα θα θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς συναδέλφους...».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο «Ρ» δεν προχώρησε στην έκφραση καμιάς «πρόωρης» άποψης, αντίθετα, πρόβαλε αιτιάσεις και καταγγελίες που έχουν τεθεί στη ΔΕΗ πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα θύματα πολλαπλασιάζονται!

Εξάλλου, σε «πρόωρες» εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος πριν ακόμα βγει το πόρισμα της επιτροπής, προχώρησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας Γ. Μιχαλίτσης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του «ΜΕΓΚΑ» την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος, προδίκασε ότι φταίει ο ίδιος ο εργαζόμενος, λέγοντας ότι δεν έβαλε γείωση. Επιπρόσθετα, με δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» στις 5 Φλεβάρη, ο διευθυντής του δικτύου διανομής της ΔΕΗ Νομού Λάρισας, Σωτ. Αλευράς, έκανε λόγο για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και παραλείψεις του παθόντα.

Επίσης, εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Λάρισα καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και ότι δουλεύουν πολλές επιπλέον ώρες πέραν του ωραρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις παρεμβάσεις στα Τέμπη (2023-08-11 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Λάρισας για την τιμωρία όλων των υπευθύνων (2023-06-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-09-23 00:00:00.0)
Μόνοι υπεύθυνοι οι πιλότοι! (2000-05-18 00:00:00.0)
Πρόκληση: Στο νεκρό οι ευθύνες! (2000-01-28 00:00:00.0)
Απολογισμός φρίκης στη ΔΕΗ (1999-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ