Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
«Η Αλληλεγγύη είναι προσταγή της στιγμής»

Το τελευταίο γράμμα του Ε. Χόνεκερ

Ο Ε.Χόνεκερ
Ο Ε.Χόνεκερ
Στις 29 Μάη 1994 πέθανε στην τελευταία κατοικία του στη συνοικία Λα Ρέινα του Σαντιάγο της Χιλής ο τελευταίος κομματικός και κρατικός ηγέτης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) Εριχ Χόνεκερ.

Δύο μέρες νωρίτερα είχε απευθύνει από εκεί μαζί με τη γυναίκα του Μάργκοτ το εξής γράμμα στον Βιεννέζο σύντροφο Οτο Β. (που στο μεταξύ πέθανε):

«Αγαπητέ Οτο

Σου ανταποδίδουμε εντελώς εγκάρδια τους χαιρετισμούς σου από τη Βιέννη. Παίρνουμε τακτικά το δελτίο πληροφοριών της λέσχης σας και το διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Χαιρόμαστε που έχεις τόσο καλές επαφές με τους συντρόφους στη Γερμανία, ιδιαίτερα με τον Χάιντς. Τα πολιτικά γεγονότα του τελευταίου καιρού, οι κοινωνικές κρίσεις, η ειρήνη σε κίνδυνο, η αυξανόμενη πολεμική υστερία, ο αγώνας των ισχυρών για την αναδιανομή των σφαιρών συμφερόντων στον κόσμο και όχι τελευταία ο κίνδυνος του φασισμού, όλα αυτά απαιτούν από τους κομμουνιστές να κλείσουν στενότερα τις γραμμές τους. Γιατί χωρίς αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να σφυρηλατηθεί ένα ευρύ αριστερό μέτωπο. Αγαπητέ Οτο, καταλαβαίνουμε την οργή σου. Αλλά έτσι είναι, σε ορισμένες οξυμένες καταστάσεις του αγώνα μερικοί από τους δικούς μας γίνονται αδύναμοι, μάλιστα απομακρύνονται ή απλούστατα χάνουν πια τα νερά τους. Δυστυχώς αυτό είναι κατά το πλείστον προς βλάβη της υπόθεσής μας.

Τόσο περισσότερη σημασία έχει το γεγονός ότι εξαρχής υπήρχαν σύντροφοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεστε και σεις, που είδαν καθαρά και γνώριζαν ότι σ' αυτή την κατάσταση η αλληλεγγύη είναι προσταγή της στιγμής. Για κανένα δεν είναι αργά να ενταχθεί σ' αυτό το μέτωπο. Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί, γιατί η αντικομμουνιστική εκστρατεία δεν τελείωσε ακόμη, όπως έχουν τα πράγματα, και ο αγώνας για την ειρήνη, ενάντια στο φασισμό και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί. Σε χαιρετούμε εγκάρδια. Πολλούς χαιρετισμούς στους συντρόφους.

Εριχ και Μάργκοτ»

Το γράμμα περιέχεται σε βιβλίο με τον τίτλο «Πληροφορίες για τον Εριχ Χόνεκερ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το εκδοτικό του Βερολίνου «Spotless - Verlag»(284 σελ.) και στο οποίο μιλάνε για τον Χόνεκερ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της ΓΛΔ και μέλος του ΠΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED) Χάιντς Κέσλερ, ο Βέρνερ Εμπερλάιν, μέλος του ΠΓ του SED, ο Φρανκ Γιόαχιμ Χέρμαν, επί 21 χρόνια προσωπικός συνεργάτης του Χόνεκερ, η χήρα του Χόνεκερ Μάργκο Χόνεκερ και ο Κλάους Χουν, γνωστός δημοσιογράφος της ΓΛΔ και τώρα διευθυντής του αριστερού εκδοτικού Spotless.


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ