Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αντιμέτωποι με τις πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης και του αποκλεισμού

Στους χιλιάδες θανάτους προστίθενται η κατάρρευση του συστήματος Υγείας, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για 1,8 εκατ. εκτοπισμένους και η έλλειψη στοιχειωδών αγαθών

Copyright 2023 The Associated

Με μία ακόμα ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους συνεχίστηκε χθες για 5η μέρα η εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι όλων των πλευρών διαπραγματεύονται μια νέα ολιγοήμερη παράταση της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ψηφίζει συμπληρωματικό πολεμικό προϋπολογισμό και απειλεί με κλιμάκωση της σφαγής «σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έρχονται αντιμέτωποι με τις πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς στους χιλιάδες θανάτους έρχονται να προστεθούν η κατάρρευση του συστήματος Υγείας, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια εκτοπισμένους, η έλλειψη στοιχειωδών αγαθών, η απειλή επιδημιών κ.ο.κ.

Διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη παράταση της εκεχειρίας

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες 12 ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα: 10 Ισραηλινές (μεταξύ τους μία 17χρονη κοπέλα) και 2 Ταϊλανδούς. Από τις Ισραηλινές οι 4 είχαν διπλή υπηκοότητα (1 από την Αυστρία, 2 από την Αργεντινή και 1 από τις Φιλιππίνες).

Από την πλευρά του το Ισραήλ απελευθέρωσε 30 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές: 15 γυναίκες και 15 ανήλικους.


Copyright 2023 The Associated

Μεταξύ των Παλαιστινίων φυλακισμένων που απελευθερώθηκαν χθες είναι και ο 14χρονος Αχμεντ Σαλεΐμι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οπως κατήγγειλαν οι γονείς του, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές πραγματοποίησαν 6 εφόδους στο σπίτι τους χθες, πριν την απελευθέρωση του 14χρονου, ενώ τους «προειδοποίησαν» να μην οργανώσουν κανενός είδους γιορτή για την απελευθέρωση του παιδιού τους...

Χαρακτηριστική στο μεταξύ είναι η αναφορά του αμερικανικού δικτύου CNN ότι από τους 150 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθερώθηκαν τις πρώτες 4 μέρες της εκεχειρίας οι 98 κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες!

Μέχρι και τις αρχές Οκτώβρη πάνω από 1.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονταν κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές με την απαράδεκτη διαδικασία της «διοικητικής κράτησης», χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία... Από τις 7 Οκτώβρη και μετά ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί παραπέρα, καθώς οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις Παλαιστινίων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στην Ντόχα του Κατάρ πραγματοποιήθηκαν χθες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, τον διευθυντή της CIA, Μπ. Μπερνς, τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Α. Καμελ, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ήταν η παραπέρα επέκταση της προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας - μετά την αρχική διήμερη παράταση, που ολοκληρώνεται σήμερα - και το ενδεχόμενο πέρασμα της συμφωνίας σε επόμενη φάση, που να περιλαμβάνει απελευθερώσεις και άλλων ομήρων πέρα από γυναίκες και παιδιά, όπως ανδρών και στρατιωτών.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε ότι «προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχει η απελευθέρωση των αμάχων ομήρων, γυναικών και παιδιών, και μετά θα έρθει η σειρά των στρατιωτικών».

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ανώνυμα στην εφημερίδα «Al-Araby Al-Jadeed» ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας για άλλες δύο μέρες, με τους ίδιους όρους.

Νέα ισραηλινά πυρά σε εκτοπισμένους που γυρνούν στα σπίτια τους

Στο μεταξύ, εν μέσω εκεχειρίας ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξακολουθεί να ανοίγει πυρ εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που επιχειρούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αλλοι 4 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων, ένας εκ των οποίων σοβαρά, στην Πόλη της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA ανέφερε ότι οι δυνάμεις κατοχής έριξαν πραγματικές σφαίρες εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις συνοικίες Αλ Νασρ και Σεΐχ Ραντουάν.

Οι 4 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βαπτιστών, με την κατάσταση του ενός να είναι σοβαρή.

Οι δυνάμεις κατοχής στόχευσαν επίσης Παλαιστινίους στη συνοικία Ταλ Αλ Χάουα ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους, ειδικά κοντά στο Νοσοκομείο «Αλ Κουντς», στον κυκλικό κόμβο Αλ Νταντούχ, στο «Πάρκο της Βαρκελώνης» και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέφερε ότι 3 εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν χθες κοντά σε στρατιώτες σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στη βόρεια Γάζα, τραυματίζοντας ελαφρά αρκετούς από αυτούς. Στο ένα περιστατικό υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της «αντιμετώπισαν» μια ισραηλινή παραβίαση της εκεχειρίας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κίνδυνος να πεθαίνουν περισσότεροι από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς...

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής από τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κτιρίων άλλα 160 πτώματα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή κυβέρνηση της Γάζας. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 15.000, ενώ πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 46.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στη Λωρίδα της Γάζας και περισσότερα από 234.000 έχουν υποστεί ζημιές. Πρόκειται για το 60% των κατοικιών σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έφτασαν τα 1,8 εκατομμύρια σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των θανάτων από ασθένειες, εξαιτίας της καταστροφής του συστήματος Υγείας από τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα Υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για την εκδήλωση λοιμωδών νόσων, κυρίως διαρροϊκών.

Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στη βόρεια Γάζα, η Χάρις είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα». «Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» στη βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος του ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζ. Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

«Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σακατεύει», ανέφερε.

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του, ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το δε Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο πληθυσμός της Γάζας - ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά - κινδυνεύει με λιμό αν δεν συνεχιστεί ο ανθρωπιστικός εφοδιασμός σε τρόφιμα.

«Χάρη σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός, οι ομάδες μας μπόρεσαν να δράσουν στο πεδίο και να μεταβούν σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που αντικρίζουμε είναι καταστροφικό», δήλωσε η διευθύντρια του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή, Κόριν Φλέισερ.

Μια εκεχειρία διάρκειας 6 ημερών «δεν είναι επαρκής προκειμένου να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος», εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, απευθύνοντας έκκληση για «αδιάκοπη και τακτική παροχή» τροφίμων στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μ. Γκρίφιθς, θα ταξιδέψει σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας για συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ.

Τοποθετημένο στη διασταύρωση του Ισραήλ, της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ περνούσε το 60% των φορτηγών που πήγαιναν στη Γάζα πριν τις 7 Οκτώβρη.

Η βοήθεια που εισέρχεται αυτές τις μέρες στη Γάζα περνάει μέσω του περάσματος της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες.

«Εχουμε πει από την αρχή ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από μία διελεύσεις», είπε ο Γκρίφιθς σε ενημέρωση στον ΟΗΕ χθες, προσθέτοντας ότι «η δυνατότητα χρήσης του Κερέμ Σαλόμ πρέπει να διερευνηθεί, και αυτό θα είναι θέμα συζήτησης στο Αμμάν».

Συμπληρωματικό πολεμικό προϋπολογισμό ψηφίζει το Ισραήλ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει ακόμα μεγαλύτερο μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία συμπληρωματικό πολεμικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων, με το 65% του ποσού να κατευθύνεται απευθείας στον στρατό.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων, που συνεχίζονται στο Ισραήλ και εν μέσω του πολέμου, 5 υπουργοί από το κόμμα του Μπένι Γκαντς (οι οποίοι εντάχθηκαν στην κυβέρνηση τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο της πολεμικής «συστράτευσης») καταψήφισαν τον νέο προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας ότι σημαντικά κονδύλια πηγαίνουν σε πολιτικές προτεραιότητες των συμμάχων του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου - όπως η παραπέρα χρηματοδότηση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και των υπερορθόδοξων Εβραίων - αντί να ενισχύουν παραπέρα τον κατοχικό στρατό. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο υπουργός Οικονομίας, Nir Barkat.

Η τελική έγκριση του προϋπολογισμού θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «επόμενη μέρα» της κατοχής της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι αφού το Ισραήλ νικήσει τη Χαμάς θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποριζοσπαστικοποιήσει» τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Εκανε μάλιστα συγκρίσεις με την κατάσταση στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρώντας να ταυτίσει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να έχει μια ελεύθερη πατρίδα με το ναζιστικό καθεστώς...

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αξιοποιώντας τους χθεσινούς ισχυρισμούς του κατοχικού στρατού για παραβίαση της εκεχειρίας από τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα, κάλεσε τον Νετανιάχου «να διατάξει τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τη βίαιη συντριβή της Χαμάς».

Λίγο αργότερα, σε μια έμμεση «προειδοποίηση» προς τον Νετανιάχου, ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του: «Διακοπή του πολέμου = διάλυση της κυβέρνησης».

Η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει «αποτύχει οικτρά» στη Γάζα, και στρατιωτικά και πολιτικά, δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών και τραυματισμένων Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνει το Ισραήλ. Υπάρχουν πάνω από 1.000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες, ανέφερε, εκ των οποίων οι 500 πιο σοβαρά.

«Οι απώλειες του εχθρού» θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν πατήσει στο 80% του εδάφους της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ