Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
«Εκτός» περίθαλψης οι νέοι

Οι προϋποθέσεις  για να έχουν περίθαλψη οι νέοι άνεργοι, αποκλείουν πολλούς

Δεν αφορά πολλούς νέους μακροχρόνια άνεργους η νομοθετική ρύθμιση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αρχίζει να ισχύει από φέτος, καθώς είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους σε αυτή. Ταυτόχρονα, το κόστος και αυτής της ρύθμισης επιβαρύνει τα Ταμεία, καθώς η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής με «ξένα κόλλυβα». Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το ΙΚΑ αναφέρει τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 5 του νόμου 2768/99 για να υπαχθούν οι άνεργοι στον κλάδο ασθενείας του.

Δικαίωμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν οι άνεργοι από 29 ετών (να τα έχουν συμπληρώσει) μέχρι 55 ετών (να μην έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος). Μπορούν να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας σε είδος, του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ασφαλίζονταν κατά τη διακοπή της εργασίας τους. Σε περίπτωση που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους φορείς, τότε θα υπαχθούν στον φορέα που είχαν ασφαλιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να σημειώσουμε πως η ρύθμιση ισχύει από την 1η Γενάρη, όπως αναφέρεται και στη χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ. Ομως, αρκετοί ενδιαφερόμενοι άνεργοι μας κατάγγειλαν πως απευθύνθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο ΙΚΑ, αλλά οι υπάλληλοι δεν είχαν ενημέρωση.

Για να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ, πρέπει να πληρούν - εκτός από την προϋπόθεση ηλικίας - και τα εξής: Να έχουν πραγματοποιήσει 600 μέρες εργασίας, οι οποίες προσαυξάνονται ανά εκατό (100 ) για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας.

Να έχουν εγγραφεί σαν άνεργοι στον ΟΑΕΔ επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχών μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην ασφάλιση κλάδου ασθενείας και να κατέχουν κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανανεούμενη ανά μήνα.

Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι: Αίτηση για υπαγωγή, που υποβάλλεται στο τμήμα Μητρώου του υποκαταστήματος του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.

Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο, κατέχει κάρτα ανεργίας, και πληρεί τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/99.

Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, με την οποία θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος για τον κλάδο ασθένειας και ότι μόλις αναλάβει εργασία θα το δηλώσει στον ασφαλιστικό φορέα. Σε περίπτωση που είχε ασφαλιστεί σε περισσότερους από ένα φορείς, θα πρέπει να τους δηλώσει και να προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις για το χρόνο ασφάλισής του σε αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ