Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ - ΑΙΔΗΨΟΣ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι αυξήσεις - «σφαγείο» στα δημοτικά τέλη

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην Ιστιαία
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στην Ιστιαία
Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις - «σφαγείο» στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης, που επέβαλε με αποφάσεις της η δημοτική αρχή Ιστιαίας - Αιδηψού, απαίτησαν κάτοικοι της περιοχής με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες έξω από το δημαρχείο στην Ιστιαία.

Νέα κινητοποίηση έχει αποφασιστεί για τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στο δημαρχείο Ιστιαίας, ενώ παράλληλα πάρθηκε πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας.

Κάτοικοι του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές επαγγελματίες, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Ιστιαίας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι αυξήσεις, που μετατρέπουν σε «θηλιά στον λαιμό» των λαϊκών οικογενειών το ήδη υψηλό χαράτσι των δημοτικών τελών. Πρόκειται για αυξήσεις ύψους 80% στον ηλεκτροφωτισμό και 145% στην ύδρευση, σε μία περίοδο εκτίναξης της ακρίβειας και του κόστους ζωής. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περιοχή όπως ο δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια, όπου ο λαός αγωνίζεται για να επιβιώσει μετά την καταστροφική πυρκαγιά το 2021 και τις πρόσφατες εξίσου καταστροφικές πλημμύρες.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Ιστιαίας - Αιδηψού: Οι αυξήσεις «σφαγιάζουν» τα λαϊκά νοικοκυριά, να παρθούν πίσω

«Η διοίκηση Κοντζιά, παρά τις παρεμβάσεις και τη διαμαρτυρία κόσμου, δεν δίστασε να μας χαρατσώσει με τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 29/11/2023», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιστιαίας - Αιδηψού.

Προσθέτει πως οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής ότι δεν έχουν γίνει αυξήσεις δημοτικών τελών από το 2010 δεν μπορούν να «χρυσώσουν το χάπι» του χαρατσώματος, καθώς την ίδια στιγμή «οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες έχουν υποστεί πολλές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις όλα αυτά τα χρόνια από τα μνημόνια και δεν έχουν πάρει τίποτα πίσω. Αρα, το ότι τα τέλη έμειναν σταθερά δεν λέει το παραμικρό, αφού οι μισθοί μειώθηκαν. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η ακρίβεια σαρώνει και η φοροληστεία από την κυβέρνηση μεγαλώνει».

Δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν τις αυξήσεις - «φωτιά» που επιβλήθηκαν στα δημοτικά τέλη:

Ενας βιοπαλαιστής επαγγελματίας με κατάστημα 80 τ.μ. και κατανάλωση 30 κυβικά νερού τον χρόνο, μέχρι τώρα πλήρωνε 1,8 ευρώ ανά τ.μ. για τον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή σύνολο 144 ευρώ, πάγιο νερού 12,5 ευρώ και κατανάλωση νερού 8,7 ευρώ με τιμή κ.μ. στα 0,29 ευρώ. Συνολικά δηλαδή πλήρωνε 165 ευρώ τέλη ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης.

Με τις αυξήσεις θα πληρώνει: 4 ευρώ / τ.μ. για τον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή σύνολο 320 ευρώ, πάγιο νερού 68 ευρώ και κατανάλωση νερού 18 ευρώ με τιμή κ.μ. στα 0,6 ευρώ. Σύνολο 406 ευρώ.

Αντίστοιχα, μια οικογένεια με σπίτι 80 τ.μ. και κατανάλωση 300 περίπου κυβικών νερό τον χρόνο, μέχρι τώρα πλήρωνε 1,2 ευρώ ανά τ.μ. για τον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή σύνολο 96 ευρώ, πάγιο νερού 12,5 ευρώ και κατανάλωση νερού 133 ευρώ με τιμή κ.μ. στα 0,29 ευρώ που ανέβαινε αναλόγως της κατανάλωσης. Σύνολο πλήρωνε 241 ευρώ.

Τώρα θα πληρώνει 2 ευρώ / τ.μ. για τον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή σύνολο 160 ευρώ, πάγιο νερού 68 ευρώ και κατανάλωση νερού 226 ευρώ, με τιμή κ.μ. στα 0,6 ευρώ και 0,8 ευρώ αντίστοιχα. Σύνολο 454 ευρώ.

«Τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν σε κανέναν μας, και μάλιστα για υπηρεσίες που τις έχουμε πληρώσει πάρα πολλές φορές και τις δικαιούμαστε», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για να παρθούν πίσω οι αυξήσεις που «σφαγιάζουν» τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής. Να διεκδικηθούν «γενναία μείωση των δημοτικών τελών, έως και κατάργησή τους, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας, αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρης απαλλαγή για τις ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ