Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες

Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες στα ανοιχτά της Λέσβου για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς από το ναυάγιο του αναξιόπλοου φορτηγού πλοίου «Raptor», με τις ελπίδες, πλέον, να εξανεμίζονται. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο ήταν «σαπάκι» που ταξίδευε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη των εφοπλιστών είναι πάνω από την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι έρευνες διεξάγονταν από τρία παραπλέοντα πλοία και αεροσκάφος του Λιμενικού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει διασωθεί ένας 40χρονος Αιγύπτιος ναυτικός, λιπαντής, που είναι καλά στην υγεία του, ενώ ανασύρθηκε μία σορός ενός Αιγύπτιου ναύτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζονται σενάρια περί εμπλοκής του «Raptor» σε λαθρεμπόριο όπλων, που τροφοδοτούνται από πληροφορίες περί τακτικής παρουσίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας σε Ουκρανία και Λιβύη, ήδη από το 2017. Το «Raptor» διαχειριζόταν από τον Γενάρη του 2022 εταιρεία από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πηγές από το Λιμενικό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μέχρι τη βύθισή του την Κυριακή ανοιχτά της Λέσβου, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου παρέμενε η εταιρεία «Cedar Marine Services» με έδρα την Τρίπολη του Λιβάνου καθώς και ότι η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήταν εικονική.

Το «Raptor» φέρεται να είχε τελικό προορισμό την Ουκρανία. Το αποκάλυψε ο μοναδικός διασωθείς ναυτικός στα στελέχη του Λιμενικού, καθώς ο καπετάνιος του πλοίου στην επικοινωνία του με τον θάλαμο επιχειρήσεων για να ζητήσει βοήθεια φέρεται να δήλωσε ότι προορισμός τους ήταν η Κωνσταντινούπολη. Την Τουρκία είχε δηλωμένο ως τελικό προορισμό το «Raptor» και στο σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης AIS που οφείλουν να έχουν ενεργοποιημένο όλα τα πλοία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αναφορά του διασωθέντος ότι κατά τη φόρτωση δεν μπόρεσε να διακρίνει το εμπόρευμα του «Raptor», αν και στα χαρτιά φαίνεται ότι μετέφερε αλάτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ