Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ιδού τι έκανε ο Πατάκης

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον καπνό και της σχετικής Ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βαμβάκι

Για την ιστορία ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον καπνό και το κείμενο της Ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βαμβάκι. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού, ο Γ. Πατάκης τόνισε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα από την αρχή να διατυπώσω την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης ή σταδιακής μείωσης των ενισχύσεων για τον καπνό, όπως προτείνει η Κομισιόν, γιατί έτσι οδηγείται η ευρωπαϊκή καπνοκαλλιέργεια σε αφανισμό.

Διαφωνούμε με κάθε πρόταση που αποδέχεται τη λογική της εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας και σπεύδει να "χρυσώσει το χάπι" με δήθεν αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων απασχόλησης και εισοδήματος για τους παραγωγούς. Είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια καπνού γίνεται σε μειονεκτικές περιοχές του νότου, κύρια ορεινές και άγονες, ότι αποτελεί παραδοσιακή μονοκαλλιέργεια και αποκλειστική πηγή εισοδήματος και επιβίωσης για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, για τους οποίους δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης.

Είναι εξοργιστικό το ότι παρόμοιες προτάσεις γίνονται όταν αυξάνεται το κάπνισμα και οι ανάγκες καλύπτονται κατά 70% από εισαγόμενα καπνά. Κάθε μείωση συνεπώς της κοινοτικής καπνοκαλλιέργειας σημαίνει ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και αύξηση των εισαγωγών, εξυπηρετώντας έτσι τα ληστρικά συμφέροντα των γιγάντιων καπνοβιομηχανιών και καπνεμπορικών μονοπωλίων, σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Οι μειώσεις θα έπρεπε να αφορούν αποκλειστικά τις εισαγωγές και όχι το εισόδημα των Ευρωπαίων καλλιεργητών, για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι από υποκριτική έως πολύ ύποπτη, αποτελώντας προπέτασμα καπνού ανόμων συμφερόντων!

Σ' ό,τι αφορά την έκθεση Κούνια, παρά τα θετικά της, αποδέχεται, έστω και με τις όποιες επιφυλάξεις, τη λογική της συρρίκνωσης της κοινοτικής καπνοκαλλιέργειας, ίσως σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αυτό φαίνεται καθαρά μεταξύ άλλων από τις τροπολογίες 7 και 12, που ζητούν την ενθάρρυνση αντικατάστασης της καπνοκαλλιέργειας από άλλες καλλιέργειες. Γι' αυτό δε θα την υπερψηφίσουμε».

Οσον αφορά το βαμβάκι, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο Γ. Πατάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Σημαντικές ποσότητες σύσπορου βαμβακιού εσοδείας 2001 που υπολογίζονται στους 200.000 τόνους περίπου η ελληνική κυβέρνηση δεν τις θεωρεί επιδοτούμενες, επειδή οι πραγματικές στρεμματικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερες από αυτές που με εντελώς αυθαίρετο τρόπο καθόρισε το υπουργείο Γεωργίας. Με τις αυθαιρεσίες της αυτές η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον νέο κανονισμό του βαμβακιού που πρότεινε και ψήφισε στην ΕΕ, δημιουργώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στην πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών.

Τι ενέργειες θα κάνει η Επιτροπή για να σταματήσει την αυθαιρεσία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και ποιες άλλες ενέργειες θα κάνει για να αλλάξει ο κανονισμός του βαμβακιού και να καλύπτεται ολόκληρη η κοινοτική παραγωγή;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η νέα ΚΑΠ «θερίζει»... (2006-05-02 00:00:00.0)
Οδηγείται στον αφανισμό (2003-12-25 00:00:00.0)
Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται (2003-03-15 00:00:00.0)
Σκόπιμη η σύγχυση αντικαπνιστικής και αντικαπνικής εκστρατείας (2002-11-26 00:00:00.0)
Σταθερά σε προδιαγραμμένη πορεία αφανισμού (1998-10-25 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο (1996-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ