Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Η στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση της Κούβας

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσυπογράψει το κείμενο που προωθούν οι ΗΠΑ στη σύνοδο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με σκοπό την καταδίκη της Κούβας για δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθόσον η χώρα μας δεν είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ως εκ τούτου δε μετέχει στη σχετική ψηφοφορία.

Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Ο υφυπουργός είπε ότι με αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης «θα εκδηλωθεί η ούτως ή άλλως υπάρχουσα πολύ καλή πολιτική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Κούβας, η οποία εξειδικεύεται και στο θέμα αυτό που είναι ειδικό θέμα αλλά και γενικότερα προκύπτει από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη χώρα αυτή και τις οποίες προωθούμε και στο πλαίσιο της ΕΕ». Ανέφερε δε ότι στα πλαίσια της «κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» της ΕΕ η Ελλάδα έχει ήδη εκδηλώσει τη συμπάθειά της και την υποστήριξή της στη χώρα αυτή.

«Παρά το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις του υφυπουργού ήταν προσεκτικές, δε διέκρινα μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα αυτό», παρατήρησε ο Ορ. Κολοζώφ στην τοποθέτησή του. Παρατήρησε ότι είναι θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση «δε συμπίπτει με τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή να καταδικαστεί η Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Είναι επίσης καλό το ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι βλέπει με συμπάθεια την υπόθεση της Κούβας».

Ομως, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, λείπει και η τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση δε συμφωνεί με το εμπάργκο που επί τόσα χρόνια διατηρείται σε βάρος της Κούβας, και κάλεσε τον υφυπουργό να αναφερθεί στο θέμα στη δευτερολογία του.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί για την άρση αυτή του εμπάργκο στο πλαίσιο των σχέσεων που έχει με την Κούβα. Αλλωστε η καλή διάθεση, η συμπάθεια και η ευμενής τοποθέτηση δεν είναι μονομερής αφού και από την Κούβα έχουμε διαρκή υποστήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα που η Κούβα συμμετέχει για τα ελληνικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό».

Επικαλέστηκε δε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νταλμάο στη χώρα μας, όπου στις συνομιλίες καταγράφηκαν τα θέματα που θέλει η Κούβα να προωθήσει η Ελλάδα για λογαριασμό της την περίοδο που θα είμαστε μέλος της τρόικας της ΕΕ αλλά και την περίοδο της προεδρίας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ