Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγεται ο Σολάνα για τον Ευρωστρατό

Αλληλέγγυα με την κυβέρνηση δηλώνει η ΝΔ

Βιαστικός να ρυθμίσει την εκκρεμότητα στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, εμφανίστηκε χτες ο Χαβιέ Σολάνα, αγνοώντας, προφανώς, τις ελληνικές αντιρρήσεις, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν και από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist έδωσε περιθώριο ενός μήνα, για να βρεθεί λύση στη διαφωνία για τον ευρωστρατό. Η ΕΕ, είπε, απαιτεί ένα «ξεκάθαρο σημάδι ότι είμαστε έτοιμοι» έως τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 14 και 15 Μαΐου.

«Το Μάη πρόκειται να υπάρξουν πολύ σημαντικά γεγονότα. Εως τότε θα πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο σημάδι πως είμαστε έτοιμοι. Εάν δεν το έχουμε, θα σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο», είπε ο Χ. Σολάνα και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος για τη σταθερότητα της Ευρώπης και του κόσμου, για τη δική μας αξιοπιστία. Ετσι, όσο συντομότερα τελειώσουμε, τόσο καλύτερα».

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ανάγκη για γρήγορη επίλυση του ζητήματος και την τοποθετεί έως την ημερομηνία (14 και 15 Μαΐου), που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας.

ΝΔ: Μέτωπο με την κυβέρνηση

Μέτωπο με την κυβέρνηση για το θέμα του ευρωστρατού έχει συμπήξει ο Κ. Καραμανλή, σε μια, απεγνωσμένη μάλλον, προσπάθεια να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους «συμμάχους» (ΗΠΑ και ΕΕ), που εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν το κείμενο της Αγκυρας.

Στη συνάντηση που είχε χτες με τον υπεύθυνο της ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τον πρωθυπουργό και στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ανέφερε ότι «για μας το κείμενο της Αγκυρας που αφορά τον ευρωστρατό, με αυτή τη μορφή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Χ. Σολάνα επέμεινε ότι το κείμενο δεν μπορεί να αλλάξει και στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση και τους θεσμούς της ΕΕ, ώστε να βρεθεί λύση, αλλά χωρίς να μπορεί να την προσδιορίσει χρονικά. Επίσης, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε πως είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται μια χώρα - μέλος της ΕΕ με μια χώρα που δεν είναι μέλος, όπως η Τουρκία. Σημείωσε, μάλιστα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έστω και αργά πήρε τη σωστή θέση και θα τη στηρίξουμε». Συμπλήρωσε ότι δε στέκεται πλέον στην κριτική προς την κυβέρνηση, ότι δηλαδή, «δε θα είχαμε φτάσει εδώ αν η κυβέρνηση δεν είχε αδρανήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αδιέξοδη πολιτική και τα σενάρια της ελληνοτουρκικής κρίσης (2002-11-03 00:00:00.0)
Αναζητείται συναίνεση για συμβιβασμούς (2002-10-30 00:00:00.0)
Ανθρακες ο «θησαυρός» της Σεβίλλης (2002-07-02 00:00:00.0)
Ο «ευρω-στρατιώτης» ...Πινόκιο! (2002-06-28 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η πρόταση της ισπανικής προεδρίας για τον ευρωστρατό (2002-05-17 00:00:00.0)
Σε άμιλλα με τις ΗΠΑ για περισσότερους εξοπλισμούς (2002-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ