Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Περίπου ένας μήνας χρειάστηκε να περάσει από την αποχώρηση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από το κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού για να πέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, υπέβαλε χτες την παραίτηση της κυβέρνησής του, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Βέσνα Πέροβιτς και απαιτώντας από τον τελευταίο (που είναι στέλεχος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας) να παραιτηθεί.

Ο Ιγκορ Λούξιτς, εκπρόσωπος του κόμματος του Φ. Βουγιάνοβιτς (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών), είπε πως η παράταξη θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ προέβλεψε πως οι γενικές εκλογές ίσως είναι αναπόφευκτες σε περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών δεν καταφέρει, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμμαχώντας με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ως γνωστόν, η αφορμή που προκάλεσε την αποχώρηση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από την κυβέρνηση του Φ. Βουγιάνοβιτς ήταν οι διαφωνίες της πρώτης έναντι της συμφωνίας της 13ης Μάρτη (με μεσολάβηση Χ. Σολάνα) για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την αντικατάστασή της από ένα ιδιότυπο υβριδιακό κρατικό καθεστώς που θα ακούει στο όνομα «Σερβία - Μαυροβούνιο». Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αντέδρασε εμμένοντας στη βραχυπρόθεσμη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ