Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εδωσαν εντολή συνέχισης του αγώνα

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, τόσο για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όσο και για διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, έστειλαν χτες οι τραπεζοϋπάλληλοι όλης της χώρας, με τη σημαντική συμμετοχή τους στην απεργία του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ, η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 70%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τον κλάδο, καθώς τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας απαξιώνει συστηματικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις ως κατάλληλη μορφή πάλης των εργαζομένων στις τράπεζες.

Ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει το μέγεθος της συμμετοχής εάν συνυπολογιστεί ότι η πλειοψηφία δε διοργάνωσε ούτε καν απεργιακή συγκέντρωση και δεν πήρε κανένα μέτρο περιφρούρησης της απεργίας, δείχνοντας να τη... φοβάται ακόμη περισσότερο και από τους εργοδότες! Οι εργαζόμενοι όμως ξεπέρασαν την ηγεσία της ΟΤΟΕ. Σημειώνοντας υψηλά ποσοστά συμμετοχής και στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη, μετέβαλαν στην πράξη σε 48ωρη την απεργία τους. Με αυτό τον τρόπο ήρθαν σε ρήξη με την πλειοψηφία, η οποία αρνήθηκε να κηρύξει διήμερη απεργία και να συμπεριλάβει στο διεκδικητικό πλαίσιο το Ασφαλιστικό, ενώ σαμποτάρισε και τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 18 του Απρίλη. Η επιλογή του κυβερνητικού συνδικαλισμού να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό δοκιμάστηκε και καταδικάστηκε.

Η στάση των εργαζομένων ενίσχυσε ταυτόχρονα τις θέσεις της ΕΣΑΚ Τραπεζών, η οποία και στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ είχε προτείνει κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 του Απρίλη τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ξεκάθαρα είχε προβάλει την αναγκαιότητα για αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης με άξονες: Την άρνηση κάθε είδους «κοινωνικού διαλόγου», την πλήρη απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και όσων στηρίζονται πάνω τους, την κατάκτηση νέων, σύγχρονων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η παράταξη είχε επίσης καταθέσει την πάγια θέση της για διεκδίκηση κατώτερου μισθού 300.000 δραχμών στο 1ο κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου και ωράριο εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ.-3 μ.μ. Είναι αυτά τα αιτήματα που ενεργοποιούν τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως έδειξε η έμπρακτη διαφοροποίησή τους από το πλαίσιο της ΟΤΟΕ, η οποία επιμένει, ακόμη και μετά την εργοδοτική πρόκληση, για διετή σύμβαση με αυξήσεις 2,8% τον πρώτο χρόνο και 2,5% τον δεύτερο και να στηρίζει τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ