Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Μεταφορά της έντασης και στη Λωρίδα της Γάζας

Επιμένει ο Κ. Ανάν στην αποστολή διεθνών παρατηρητών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τρεις νεκρούς άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός που εισέβαλε με τεθωρακισμένα, για αρκετές ώρες, στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, επειδή «αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν μεταμφιεσμένοι σε Ισραηλινούς». Ενας Παλαιστίνιος επειδή «επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτες» κοντά στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ. Ενας 15χρονος, άνευ λόγου, στις παρυφές της πόλης της Γάζας. Και ένας κομάντο αυτοκτονίας που εξερράγη μαζί με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του, έξω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Τζιχάντ».

Η χτεσινή ξαφνική όξυνση της έντασης σε αυτό το κομμάτι των αυτονόμων, που παρέμενε σχετικά ήρεμο καθ' όλη τη διάρκεια των σφαγών στη Δ. Οχθη, προκαλεί έντονες ανησυχίες, αφού όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα οδηγήσει σε καταστάσεις που θα κάνουν την Τζενίν να μοιάζει «με παιδικό παιχνίδι».

Επιμένει ο Ανάν

Επέμενε στην πρόταση για ανάπτυξη πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στα αυτόνομα εδάφη ο Κόφι Ανάν, λίγο πριν την έναρξη άλλης μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό. Ο Ανάν υποστήριζε ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει έστω και χωρίς τη συναίνεση του Ισραήλ», που απέρριψε και χτες μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Ουάσιγκτον «να παίξει ενεργό ρόλο», αν και ο Λευκός Οίκος φαινόταν διατεθειμένος να συζητήσει μόνο μια λύση μη οπλισμένων παρατηρητών. «Θέμα ζωής και θανάτου» χαρακτήρισε την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών ο επικεφαλής των Επιτροπών Ιατρικής Ανακούφισης, Μουστάφα Μπαργκούτι.

Ενώ αναμενόταν στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για συνομιλίες με την Κοντολίζα Ράις και τον Κόλιν Πάουελ, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μέρι Ρόμπινσον, κατηγορούσε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει την αποστολή διερευνητικής ομάδας της Επιτροπής στην περιοχή, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «δεν μπορεί να συνεργαστεί». Ο Ρόμπινσον τόνιζε ότι, παρ' όλα αυτά, θα συντάξει έκθεση για τις ισραηλινές παραβιάσεις με βάση τις αναφορές που συγκεντρώνει από διεθνείς οργανώσεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «δεν αρνήθηκαν, αλλά είναι δύσκολες οι συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ