Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στον δρόμο της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης

Μεγαλώνει ο κατάλογος των συμμετοχών στην Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, με σύνθημα «Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Περισσότερες από 100 είναι ήδη οι αποφάσεις συμμετοχής στη συνάντηση που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα και εκλεγμένοι φοιτητές από όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που τα προβλήματα των σχολών οξύνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, που ψηφίζεται ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

«Πρέπει να είμαστε εκεί», δηλώνουν με τις αποφάσεις τους οι σύλλογοι. «Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να συντονιστούμε. Να δοθεί ενιαία πανελλαδική - μαζική απάντηση στα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα φέρουν συνολική υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Να ενώσουμε τη φωνή μας όλοι οι Σύλλογοι φοιτητών των τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα βρίσκονται εδώ και τόσα χρόνια στον "αέρα", όλοι οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί». Μάλιστα, ειδικότερα οι οικότροφοι φοιτητές είναι σήμερα αντιμέτωποι με μείωση, που ξεπερνά το 50%, του προϋπολογισμού για τεχνολογικό εξοπλισμό στις εστίες όλης της χώρας.

Οπως μας λέει η Δανάη Κοιλάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «οι εστιακοί φοιτητές βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες όπου μετά από σειρά από "φίλτρα" καταφέραμε να μπούμε.

Πέραν των άλλων, πολύ σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από τις υποδομές των εστιών, τον εξοπλισμό τους που είναι απαραίτητος για να μπορεί ένας φοιτητής να ζήσει. Η κυβέρνηση γνωρίζει από τις πολλές κινητοποιήσεις μας ότι οι σύλλογοι διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης και έκτακτα κονδύλια για αναβάθμιση, συντήρηση και αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού.

Τι κάνει λοιπόν; Το ακριβώς αντίθετο! Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, μειώθηκε κατά 1.134.852 ευρώ η επιχορήγηση που θα λάβει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεων των φοιτητικών εστιών για τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών συσκευών και εξοπλισμού και όσων χρειάζονται για τη λειτουργία των εστιατορίων - μαγειρείων, όπου λειτουργούν!

Η μείωση ξεπερνάει το 50% της ήδη ελάχιστης χρηματοδότησης... Δηλαδή, αντί για 2 εκατομμύρια που είχαν αρχικά εγκριθεί, αποφασίστηκε μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης σε 865.148,00 ευρώ! Και όλα αυτά για 18 φοιτητικές εστίες που έχουν τεράστιες ανάγκες! Είναι ντροπή!

Καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Να εξασφαλίσει άμεσα τον αναγκαίο εξοπλισμό των εστιών μας. Ξέρετε, κ. Πιερρακάκη, η ψηφιακή εποχή απαιτεί να μπορούμε να ζεσταινόμαστε στις εστίες, να μαγειρεύουμε και να τρώμε, να έχουμε εξοπλισμό στα μπάνια, στις αίθουσες και τα δωμάτιά μας.

Ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης είναι μονόδρομος! Μόνο έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμα και τα αυτονόητα.

Γι' αυτό οι εστιακοί φοιτητές δίνουμε το "παρών" στον Πανελλαδικό Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνάντησης θα υπάρξει ξεχωριστός συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων εστιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ