Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΟΜΠΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΟΜΠΟΣ
ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των συντρόφων ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΥΡΙΑΖΕΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΑ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω.

Θοδωρής Κρέπαπας

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μου φίλου ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΛΑΝΗ, σταθερού, πιστού φίλου και ψηφοφόρου του Κόμματος, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το καλοκαίρι του 2023, και με την ευκαιρία, αυτές τις μέρες, της ονομαστικής του εορτής, στις 6 Δεκέμβρη, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου για την Οικονομική Εξόρμηση.

Παναγιώτης Βουβώνης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΟΛΟΜΠΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ από το 1949 μέχρι το τέλος της ζωής του, επί σειρά ετών προέδρου του Σωματείου Υποδηματοποιών Αθήνας και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, και ο οποίος για τους αγώνες του για μια καλύτερη κοινωνία και τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική του ενίσχυση, μέσω της ΚΟΒ Εμπόρων.

Η κόρη του, Σμαρώ

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Νοέμβρη, μέρα της γιορτής του, «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ. Γεννήθηκε στις 15 Οκτώβρη του 1938, στο χωριό Οσσα της περιοχής Λαγκαδά. Ηταν το όγδοο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας. Σε ηλικία 17 ετών, μετά τον θάνατο της μητέρας του, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μάθει την τέχνη του μαραγκού.

Το 1956 στις βουλευτικές εκλογές, μαζί με έναν φίλο του που ήταν οργανωμένος στην ΕΔΑ, διακινεί κρυφά τα βράδια στα σπίτια του χωριού το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ, κυνηγημένος από αστυνομικούς και ανθρώπους της ΕΡΕ. Τότε ήταν που σε ηλικία 18 ετών γνώρισε για πρώτη φορά την κρατική - αστυνομική βία και τρομοκρατία. Αυτά τα γεγονότα τον σημάδεψαν σε όλη του τη μετέπειτα στάση ζωής.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Το 1964 φεύγει μετανάστης στη Γερμανία. Εκεί εργάζεται ως οικοδόμος και ως μαραγκός στην κατασκευή πιάνων. Το 1965 στην Ελλάδα παντρεύεται την γυναίκα του, Αναστασία, και αμέσως με μια βαλίτσα στο χέρι φεύγουν για δουλειά στη Γερμανία. Εκεί γεννήθηκε ο γιος του, Χρήστος. Το 1968 έρχεται στην Ελλάδα, προκειμένου να γεννηθεί η κόρη του, Καλλιόπη.

Ενώ ο Χρυσόστομος φεύγει ξανά στη Γερμανία για δουλειά, η γυναίκα του μαζί με τα δυο παιδιά τους συναντούν ατέλειωτες δυσκολίες και εξευτελισμούς με απειλές από τη χούντα, λόγω χαρακτηρισμού του Χρυσόστομου ως αριστερού, προκειμένου να δοθεί η άδεια διαβατηρίου, κάτι που έγινε το 1969.

Ο Χρυσόστομος επαναπατρίστηκε μαζί με την οικογένειά του το 1978. Πολύ σύντομα οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της ΚΟ Βότση για αρκετά χρόνια. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε σε διάφορες δουλειές.

Ο σύντροφος Χρυσόστομος δεν μιλούσε πολύ. Ηταν πάντα λιγομίλητος, ένας άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια, σεμνός και αξιοπρεπής. Είχε μόνο φίλους. Κατάφερνε ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι να τον σέβονται. Ηταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, να σταθεί αλληλέγγυος σε όλους με τις τεχνικές του γνώσεις. Υπηρέτησε με συνέπεια και πίστη την ιδεολογία και το Κόμμα του.

Ολοι εμείς οι σύντροφοι που τον γνωρίσαμε νιώθουμε πολύ περήφανοι. Η δική του πορεία θα φωτίζει πάντα τον δρόμο μας.

Στην μνήμη του οι σύντροφοί του προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ Βότση.


ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΖΕΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΖΕΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ