Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Αντίθετοι στην κατάργηση δικαστηρίων με βάση την κυβερνητική πρόταση

ΚΚΕ: Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη στοχεύουν στη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων του κεφαλαίου

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών - Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε ψήφισμα με 275 ψήφους (από τους 480 που παρέμειναν μέχρι το τέλος και ψήφισαν), το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές αντιτίθενται «στην κατάργηση Πρωτοδικείων και Εφετείων μέσω του νέου δικαστικού χάρτη και στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία κι αν η πολιτεία επιμείνει, τότε ζητούν δημοψήφισμα των μελών τους». Επίσης, μετά τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης για αύξηση των δικαστικών επιδομάτων, θα αξιολογήσουν την κατάσταση με τις άλλες δικαστικές ενώσεις.

Από την πλευρά της, η μειοψηφία της ΕΔΕ καταγγέλλει ότι η απόφαση της ΓΣ είναι προϊόν συμπαιγνίας επειδή, σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης, «οι αποφάσεις της ΓΣ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών». Αφού καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία ο πρόεδρος της Συνέλευσης ζήτησε από τα μέλη να μην απομακρυνθούν και να γίνει εκ νέου ψηφοφορία μεταξύ των δύο θέσεων που υπερίσχυσαν, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της πλειοψηφίας.

Στην παρέμβασή της στη Συνέλευση, εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα εστίασε στις νέες αντιδραστικές, ταξικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που βρίσκονται προ των πυλών. Οπως σημείωσε, «η στόχευση των μεταρρυθμίσεων αυτών, οι οποίες εκπορεύονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και διάφορα επιτελεία της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, είναι διπλή: Από τη μια, να ορθωθούν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και, από την άλλη, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Η φιλοσοφία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στον Αξονα 4.3 που αφορά τη Δικαιοσύνη), όπου αναφέρεται ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να υπηρετεί την "αντοχή της οικονομίας" και να καταστεί πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων, αντί βέβαια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να συμβάλλει στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση ενός νέου δικαστικού χάρτη στη λογική του κόστους - οφέλους. Οι καταργήσεις Ειρηνοδικείων και οι συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που επιθυμούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ιδίως της περιφέρειας». Τόνισε επίσης ότι «υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων του λαού αποτελεί και η περαιτέρω γενίκευση των μονομελών συνθέσεων έναντι των πολυμελών σε όλες τις δίκες (ποινικές, αστικές)».

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατέληξε: «Ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τον ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο σημερινό σύστημα. Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, δεν ταυτίζουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον ρόλο του στο σύστημα με όλους εσάς, τους δικαστές και τους εισαγγελείς, που εργάζεστε σε αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζετε κι εσείς, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και διαχρονικά υποστηρίζουμε κάθε δίκαιο αίτημα του κλάδου σας, είτε αφορά τις αποδοχές σας είτε γενικά τα εργασιακά σας δικαιώματα είτε τη χρηματοδότηση της Δικαιοσύνης. Υποστηρίζουμε ασφαλώς, από θέση αρχών, τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων δικαστών για βελτίωση των συντάξεών τους, όπως άλλωστε κάνουμε με όλους τους συνταξιούχους στηρίζοντας μέσα και έξω από τη Βουλή το κίνημά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ