Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Οι αυξήσεις στην τηλεθέρμανση παγώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Αυξήσεις - φωτιά στην τιμή της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, λίγες μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, φέρνει η δημοτική αρχή Πλακεντά. Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκέμβρη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) αποφάσισε ομόφωνα αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 57% με πρόβλεψη έως και 80% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ, η τιμή θερμικής μονάδας από τα 40 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα αναπροσαρμόζεται και φθάνει στα 63 ευρώ, με αποτέλεσμα το μέσο κόστος θέρμανσης με τηλεθέρμανση για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. να ανέλθει από τα 450 ευρώ/έτος (στοιχεία έτους 2022) στα 710 ευρώ/έτος.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ και τοποθετήθηκαν αρνητικά και ενάντια στην αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης που επέβαλαν από κοινού όλες οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ. Σημείωσαν ότι η θέρμανση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρότειναν την αγωνιστική διεκδίκηση της κρατικής επιδότησης της τηλεθέρμανσης.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας σημειώνει ότι η τεράστια αυτή αύξηση επιχειρείται να αιτιολογηθεί από την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Η τιμή της KWh του ρεύματος βέβαια ανέβηκε, όμως αυτό οφείλεται στον φόρο διοξειδίου του άνθρακα, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τα χρωματιστά τιμολόγια το επόμενο διάστημα», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης έρχεται σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα λεηλατείται (...) Προβλήματα θέρμανσης δεν θα έχουν μόνο τα νοικοκυριά. Θα έχουν τα σχολεία λόγω υποχρηματοδότησης, οι χώροι δουλειάς, τα εμπορικά καταστήματα, οι χώροι πολιτισμού, οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας. Υποβιβάζεται συνολικά το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Ερχεται σε μια περίοδο που η απολιγνιτοποίηση προχωράει και οι συνέπειές της γίνονται πιο εμφανείς σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει αγωνιστικά μεταξύ άλλων κρατική επιδότηση για φθηνή θέρμανση και ρεύμα, καμία διακοπή ρεύματος την περίοδο του χειμώνα κ.ά. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση των σωματείων ενάντια στην ακρίβεια το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ