Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εγκρίθηκε αργά προχτές το βράδυ, από 313 βουλευτές έναντι 269 κατά, το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με το οποίο θα προωθούνται στη Ρουάντα πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε από τη Μάγχη. Το κείμενο τροποποιήθηκε, αφού στην αρχική μορφή του κρίθηκε αντισυνταγματικό τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τιμ Μπέιλ του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, πρόκειται «για μια αναβολή παρά για έναν θρίαμβο για τον Ρίσι Σούνακ». «Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια» και «καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να τα ξεπεράσει», πρόσθεσε.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας κατέθεσε αγωγή κατά του επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Vox, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάποτε ο λαός θα θελήσει «να κρεμάσει» τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ «από τα πόδια», παραπέμποντας στον θάνατο του Ιταλού φασίστα ηγέτη Μπ. Μουσολίνι. Επιπλέον ο Σ. Αμπασκάλ κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα» με την προσεχή έγκριση του νόμου περί αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

ΒΕΡΝΗ.-- Ανακοινώθηκαν η νέα Πρόεδρος και η σύνθεση της κυβέρνησης της Ελβετίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η νυν υπουργός Αμυνας Βιόλα Αμχερντ, από το Κεντρώο Κόμμα, θα αναλάβει Πρόεδρος από τον Γενάρη, αντικαθιστώντας τον Αλέν Μπερσέτ. Το κοινοβούλιο ψήφισε τον Μπιτ Γιανς στο επταμελές υπουργικό συμβούλιο ως διάδοχο του Μπερσέτ - και οι δύο από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλα μέλη της διακομματικής κυβέρνησης επανεξελέγησαν για νέα τετραετή θητεία.

ΜΠΑΚΟΥ - ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου στα σύνορά τους, όπως είχαν συμφωνήσει, σε ένα βήμα προς την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους. Απελευθερώθηκαν 32 Αρμένιοι στρατιώτες και 2 Αζέροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ