Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Απειλές για σφαγή «μέχρι τέλους» εκτοξεύει το Ισραήλ

Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ

Από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Με κλιμάκωση της σφαγής «μέχρι τέλους» και παρά τις «διεθνείς πιέσεις» απειλεί το Ισραήλ, μία μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο ζητά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις «πλάτες» του Ισραήλ για τη συνέχιση του εγκλήματος «ζεσταίνουν» οι ΗΠΑ, που καταψήφισαν και αυτό το ψήφισμα, μαζί με μόλις άλλες 9 χώρες στον κόσμο, αλλά και οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν υπέρ, ζυγίζοντας τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα που στηρίζουν οικονομικά - πολιτικά - στρατιωτικά το Ισραήλ και αναπαράγουν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ ψήφισαν 153 χώρες, κατά ψήφισαν 10 (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αυστρίας και της Τσεχίας) και 23 ήταν οι αποχές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ουκρανία κ.ά.).

Η συνέλευση επίσης απέρριψε αμερικανική τροπολογία στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» στις 7 Οκτώβρη (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές).

Τα ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά, ωστόσο καταγράφεται πολιτικά η πολύ μεγάλη στήριξη που εκφράστηκε στο αίτημα για κατάπαυση του πυρός, πολύ μεγαλύτερη από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση στα τέλη Οκτώβρη (τότε είχαν καταγραφεί 120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές).

Σημειώνεται μάλιστα ότι η πλειοψηφία που καταγράφηκε την Τρίτη είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτήν που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (το σχετικό ψήφισμα είχε συγκεντρώσει 143 ψήφους).

ΗΠΑ: Χωρίς όρους και προϋποθέσεις η στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας χτες σε στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ, επέμεινε στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το λέω παρά τον μεγάλο πόνο και τις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να κερδίσουμε και τίποτα λιγότερο».

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού ΗΠΑ - Ισραήλ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερες συναντήσεις με Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταφέροντας (κατά προχτεσινή δήλωσή του) τις «σκέψεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν», μεταξύ άλλων και για το χρονοδιάγραμμα του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους ασκούνται «πιέσεις» για να τελειώσει έως το τέλος τρέχοντος μηνός - τουλάχιστον στη σημερινή μορφή του - ενώ οι Ισραηλινοί θέλουν την παράτασή του τουλάχιστον έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο Σάλιβαν θα συναντήσει αύριο τον Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισ. Χέρτζογκ.

Στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.

Με φόντο την αυξανόμενη λαϊκή καταδίκη του εγκλήματος στη Γάζα, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και συνυπολογίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει δηλώσεις από την περασμένη Τρίτη, εν είδει «προειδοποίησης», που αφορούν τη μείωση της αποδοχής της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» του Ισραήλ, τονίζοντας πως η διεθνής υποστήριξη «θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα βράδυ».

«Η ασφάλεια του Ισραήλ μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ, αλλά τώρα, έχει περισσότερη υποστήριξη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από την ΕΕ. Εχει υποστήριξη από την Ευρώπη και από τον περισσότερο κόσμο... Αλλά αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που κάνουν», είπε ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, βέβαια, Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CNN σημείωναν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να θέσει «προϋποθέσεις» ή «όρους» στη συνέχιση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνει στο Ισραήλ, «παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις Δημοκρατικών βουλευτών και οργανισμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να δίνουν όπλα» στον ισραηλινό στρατό.

Διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό ζητά η Μόσχα

Στο πλαίσιο κινήσεων για την ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ πρότεινε χτες να πραγματοποιηθεί διεθνής συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ και των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως σε μία τέτοια συνδιάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως «η συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, στον οποίον έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τροφοδοτεί πολύ σοβαρά τα συναισθήματα τρομοκρατών και εξτρεμιστών».

Χανίγιε: «Αυταπάτη» οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς

Με αφορμή τη ρωσική πρωτοβουλία αλλά και τη γενικότερη συζήτηση για μελλοντική διαπραγμάτευση πάνω στο Παλαιστινιακό, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είπε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι μια «αυταπάτη».

«Είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ιδέες ή πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τερματίσουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα και να ανοίξουν την πόρτα για την τακτοποίηση του παλαιστινιακού σπιτιού τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν χτες νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος 8 προσώπων στην Τουρκία και αλλού που συνδέονται με την Χαμάς. Οι βρετανικές κυρώσεις στοχοποιούν επίσης ένα ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ