Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Χριστοδουλίδης δηλώνει έτοιμος για συνάντηση με τον Ερντογάν

Την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διεργασίες και στο Κυπριακό επιβεβαίωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, που με φόντο και την αναθέρμανση των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δήλωσε χτες ότι «φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον (σ.σ. Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ».

Μετά και την ολιγόλεπτη, άτυπη συνομιλία που οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα στο Ντουμπάι (στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα), ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «φυσικά και θα το επιδιώξω και θα σας πω ότι μετέφερα αυτήν την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων» και κατέληξε: «Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά και τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς».

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αννίτα Δημητρίου, που είναι σήμερα και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ζήτησε ξανά προχτές τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας), για τον «συλλογικό χειρισμό των θεμάτων που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα».

Αλλά και το ΑΚΕΛ, από τη μεριά του, σε χτεσινή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη», ενώ την Τρίτη ο ΓΓ της ΚΕ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιον τρίτο να έρθει αλλά εμείς με πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε μία δυναμική». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για τα Ενεργειακά, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα προκαλέσει δυναμική και αλλαγή στάσης της Αγκυρας, ωστόσο είναι ένα πεδίο το οποίο ενδιαφέρει την Τουρκία και μπορούμε να το εντάξουμε στη θετική ατζέντα που πρέπει να δημιουργήσουμε».

«Ξεπερασμένο» το «σημερινό status quo»

Την ίδια στιγμή, τουρκική αστική τάξη και κυβέρνηση εκφράζουν με κάθε αφορμή ετοιμότητα για όξυνση του παζαριού, επιμένοντας να μιλούν για «δύο κράτη» στο νησί.

Μιλώντας στην Τουρκική Βουλή, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποστήριξε ότι «όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τη διεθνή κοινή γνώμη πως η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Υπογράμμισε δε ότι «καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo».

Διευθέτηση με βάση «το πνεύμα της Συμμαχίας»

Ο Γκιουλέρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Ελληνοτουρκικά, κρίνοντας ότι υπάρχει «θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα» την οποία - όπως είπε - «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα ενόσω προσπαθούμε να βρούμε μια ειρηνική λύση» και χαιρέτισε «με ικανοποίηση» το γεγονός «ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου».

Στο μεταξύ, με τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας. Υπογράφηκε Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας - Αρμενίας στον Στρατιωτικό - Τεχνικό Τομέα, με την ελληνική πλευρά να αναζητά νέους πελάτες για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στον Καύκασο, με τον Δένδια να υποστηρίζει την «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με τη συμμετοχή της ΕΕ».

Ο ίδιος ενημέρωσε τον Αρμένιο υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας στις επίσημες δηλώσεις τους με το πέρας της συνάντησης πως «τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», όπως και ότι «οι θέσεις της Τουρκίας σε διμερή ζητήματα παραμένουν δομικά αντίθετες με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ