Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η πολύνεκρη εισβολή στην Τζενίν

Η πρωτοφανούς διάρκειας εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης συνεχίστηκε το περασμένο 24ωρο για τρίτη μέρα και διευρύνθηκε σε περίχωρα της πόλης αυξάνοντας κατά τέσσερις τον αριθμό των νεκρών (μεταξύ των οποίων και ένας 17χρονος έφηβος). Από την περασμένη Τρίτη στη Τζενίν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άτομα, έχουν τραυματιστεί δεκάδες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του στρατού με drone, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μπουλντόζες που καταστρέφουν δρόμους, σπίτια αμάχων και υποδομές παντός είδους σε μία προσπάθεια να εκτοπίσουν και από εκεί όσους Παλαιστίνιους άμαχους μπορέσουν. Παράλληλα, αρκετές εκατοντάδες άτομα (κυρίως άνδρες διαφόρων ηλικιών) έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί για ανάκριση σε άγνωστες τοποθεσίες. Κάποιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστησαν.

Οργή προκάλεσε παράλληλα η πολύωρη κατάληψη τεμένους της πόλης από Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι προκλητικά τραγουδούσαν εβραϊκά τραγούδια. Οι στρατιώτες τέθηκαν σε «αναστολή καθηκόντων» μετά από έρευνα που διενήργησαν ανώτεροί τους, ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ χαρακτήρισε τους συγκεκριμένους στρατιώτες «υπέροχους», ζητώντας να μην τους επιβληθούν ποινές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, καταδίκασε τις κλιμακούμενες επιθέσεις του στρατού σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τριήμερο αποκλεισμό της πόλης Τζενίν, χαρακτηρίζοντας την εκεί εισβολή του στρατού «σφαγή» και «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε τις βαριές ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που μπορούν να υποχρεώσουν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να αποτρέψει την επέκταση της σύρραξης.

Νωρίτερα, χτες, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», κατήγγειλαν τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν μην παραλείποντας την τραγική ιστορία ενός πατέρα που μετέφερε την περασμένη Τρίτη στα χέρια του τον τραυματισμένο 13χρονο γιο του επειδή οι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά του με ασθενοφόρο. Ο έφηβος ξεψύχησε λίγη ώρα μετά ενώ ο πατέρας έπαθε εγκεφαλικό, καθώς πέρσι είχε χάσει άλλον έναν γιο από ισραηλινά πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ