Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ άνοιξε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Καθεστώς υποψήφιας χώρας αποδόθηκε στη Γεωργία

Από την παρουσία του Β. Ζελένσκι σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Φλεβάρη

Copyright 2023 The Associated

Από την παρουσία του Β. Ζελένσκι σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Φλεβάρη
Εν μέσω αντιθέσεων και έντονων παζαριών διεξάγεται από χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με ένα από τα κορυφαία θέματα να είναι η Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν αποχώρησε την ώρα της ψήφισης, ωστόσο δεν μπλόκαρε τη διαδικασία ασκώντας «βέτο» για την περίπτωση της Ουκρανίας, όπως άφηνε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες.

Σε βίντεο που ανάρτησε στη συνέχεια, ο Ορμπαν ισχυρίστηκε πως «η Ουγγαρία δεν τροποποιεί τη θέση της», «τα άλλα 26 κράτη - μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο», η Βουδαπέστη έκρινε ότι «μένει μακριά από την απόφαση» και οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Πάντως μια τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 μελών.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ορμπαν είχε επαναλάβει τις αντιρρήσεις της κυβέρνησής του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματευτούμε τώρα την ένταξη της Ουκρανίας», ενώ επέμεινε πως «οι προϋποθέσεις για την Ουκρανία δεν έχουν εκπληρωθεί».

«Οι ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Μια στρατηγική απόφαση και μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της Ενωσής μας», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Κρίσιμο επίσης θέμα «τριβής» της Συνόδου Κορυφής - που συζητήθηκε χτες και συνδέεται με τους όρους παραπέρα στήριξης του Κίεβου - αποτελεί η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027).

Από τη μία το «ζητούμενο» είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ και να συνεχιστεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Οι 27 ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στην παροχή 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία προς την Ουκρανία (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στέλνει πολιτικό μήνυμα στο Κίεβο, αλλά και στη Μόσχα.

Η Ουγγαρία αντέδρασε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά και στη στήριξη του Κιέβου μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς συναντήθηκαν χτες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας την επόμενη τετραετία, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ορμπαν σημείωσε ότι «βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα και σε βάθος χρόνου, πρέπει να είναι εκτός του προϋπολογισμού - και θα το υποστηρίξουμε».

Νωρίτερα η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 10,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που προορίζονται για την Ουγγαρία, από τα 21,7 δισ. που είχε «παγώσει».

Είχε προηγηθεί από τη Βουδαπέστη η δημοσίευση περαιτέρω δικαστικών μεταρρυθμίσεων στην εφημερίδα της κυβέρνησης, οι οποίες θεωρούνται «ζωτικής σημασίας», για να «ξεκλειδώσουν» τα δεσμευμένα κονδύλια.

Η Ουγγαρία δεν είναι το μόνο κράτος - μέλος που αμφισβητούσε την «ταχεία διαδικασία» για διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ουκρανίας, ενώ μένουν πίσω χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία σημείωσαν στη σύνοδο των ΥΠΕΞ την Τρίτη ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση και να εφαρμόζονται τα ίδια πρότυπα και κριτήρια σε όλες τις υποψήφιες χώρες».

Ομως, όπως διέρρεαν διπλωματικές πηγές, «η Ουκρανία έχει ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για το πρώτο βήμα προς τις ενταξιακές συνομιλίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη», ενώ «η Βοσνία έχει ολοκληρώσει μόλις το 20%».

Στην πραγματικότητα, πέρα από τις «μεταρρυθμίσεις» που υπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, βαρύνοντα ρόλο στην «ταχεία διαδικασία» για το Κίεβο παίζει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, αφού τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε θετική απόφαση αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την Ουκρανία και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επισήμανε ότι «ούτως ή άλλως θα πάρει χρόνια μέχρι να γίνει η ένταξη». Επιπλέον, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να υπάρχει απόφαση και για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ «ειδικά τώρα που στις ΗΠΑ η εσωτερική πολιτική έχει αναβάλει την απόφαση».

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει εκπληρώσει «κάθε υποχρέωση»

Απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, τους κάλεσε να μην επιστρέψουν «στην αναποφασιστικότητα» και να μην «προδώσουν» την πίστη στην Ευρώπη.

«Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε σαφείς συστάσεις για το πώς να προχωρήσει. Εχουμε ψηφίσει τους βασικούς νόμους. Ολοι - το τονίζω όλοι - γνωρίζετε καλά ότι εκπληρώσαμε κάθε υποχρέωση», είπε ο Ζελένσκι. Υπενθύμισε ότι «υπήρχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ΕΕ - σήμερα είναι η ημέρα για μια πολιτική απόφαση ως απάντηση σε ό,τι έχουμε καταφέρει. Πρόκειται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Και τον Μάρτη του επόμενου έτους αναμένουμε την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για να προχωρήσουμε».

Είχε αναφέρει επίσης ότι στην περίπτωση που δεν εγκρινόταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μην του δώσετε αυτήν την πρώτη - και μοναδική - νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα λόγια πρέπει να μετράνε».

Η στήριξη της Ουκρανίας είναι «επένδυση στην ασφάλεια» του ΝΑΤΟ

Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» ο Ρώσος Πρόεδρος να μη σταματήσει εκεί, προειδοποίησε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τους όρους της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρ. Φίτσο. Η νέα κυβέρνηση στη Σλοβακία έχει «παγώσει» τα στρατιωτικά πακέτα προς την Ουκρανία.

«Η υποστήριξή μας δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση στη δική μας ασφάλεια», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ο Πούτιν δήλωνε από τη Μόσχα ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του σχεδόν σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία.

«Ο τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο, δεν θα τον τερματίσει», ισχυρίστηκε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης είναι να "πειστεί" ο Πρόεδρος Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης», και «ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν κατανοεί ότι δεν κερδίζει στο πεδίο της μάχης είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής την «Ασφάλεια και Αμυνα», για την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ και για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς άμυνας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη φιλοδοξία μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης γεωπολιτικής Ενωσης, βασιζόμενοι στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και στη Στρατηγική Πυξίδα», σημειώνεται στην πρόσκληση του Σ. Μισέλ προς τους ηγέτες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ