Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ανακληθεί εδώ και τώρα η τρομοκρατική απόλυση στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Νέες κινητοποιήσεις το περασμένο Σάββατο

Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι από τον κλάδο του Φαρμάκου, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της Ομοσπονδίας, απαιτώντας την ανάκληση της παράνομης απόλυσης του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, που είναι και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν έξω από φαρμακεία της Αττικής οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι μέλη του ΔΣ του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός), καταγγέλλοντας την παράνομη απόλυση.

«Αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, γιατί η εργοδοσία χτυπάει τους πρωτοπόρους εργάτες για να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους», σημειώνουν το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία, καλώντας σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα: «Δηλώνουμε καθαρά πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φτάσει το μήνυμα παντού. Ηδη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου! Απαιτούμε υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς!».

Στο μεταξύ, η εργοδοσία του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ εξαπολύει συκοφαντίες σε βάρος της διοίκησης του Σωματείου και συνολικά των μελών του, με το ίδιο το Σωματείο να δηλώνει ότι ο λόγος απόλυσης του προέδρου δεν έχει καμία σχέση με τέτοιους ισχυρισμούς.

Θυμίζει άλλωστε τις ξεκάθαρες αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας για τον εργασιακό εκφοβισμό που έχουν υποστεί ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλη της διοίκησης. Το επιχειρησιακό Σωματείο σημειώνει ότι τα στελέχη της εταιρείας «έχουν πρόβλημα με τη λειτουργία του Σωματείου, το οποίο δεν κατάφεραν να το μετατρέψουν σε εργοδοτικό, έχουν πρόβλημα συνολικά με το συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας έτσι ώστε να μην υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Καλούμε όλα τα σωματεία - συνδικάτα - Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις στήριξης στον αγώνα που δίνουμε. Πάρτε πίσω την απόλυση!».

Στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens»

Εκδικητικές και άδικες απολύσεις είναι σε εξέλιξη σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, σε άλλον έναν από τους «δυναμικούς κλάδους» της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens». Πρόκειται για απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μια εκλεγμένη συνδικαλίστρια, με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής να απαιτεί να μπει φρένο στην πρακτική της εργοδοσίας να απολύει όποιον εργαζόμενο διεκδικεί τα δικαιώματά του. Μάλιστα, το Συνδικάτο οργανώνει και κινητοποίηση, αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ., έξω από το ξενοδοχείο (Συγγρού 115).

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβρη, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προχώρησε στις απολύσεις 14 εργολαβικών, ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο διεκδικούσαν αυτονόητα δικαιώματα, όπως να πληρώνονται με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, να τους χορηγούνται αποδείξεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν σωρεία παραβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, διαφορές στις αποδείξεις μισθοδοσίας και στα καταβαλλόμενα ποσά, ψευδή στοιχεία όσον αφορά την ειδικότητα στην οποία δουλεύουν.

Το σχέδιο της διεύθυνσης του ξενοδοχείου «ήταν να απομακρύνει συγκεκριμένους συναδέλφους», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, η εργοδοσία «έβαλε άλλο εργολαβικό γραφείο να επαναπροσλάβει αυτούς που είχε απολύσει το προηγούμενο», χωρίς τις ...ενοχλητικές φωνές των εργαζομένων που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών, «απέλυσαν και εργαζόμενη καμαριέρα που είναι εκλεγμένη στην Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου, παραβλέποντας τον νόμο περί προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης», υπογραμμίζει. «Ετσι νόμιζαν ότι θα εξαφανίσουν όσους τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα χωρίς να ανοίξει μύτη», σχολιάζει. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας σε όποιον έρχεται σε επαφή με το σωματείο του συνεχίστηκε με νέα απόλυση εργαζόμενου που δούλευε τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχείο. «Απαιτούμε εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι συνάδελφοί μας χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες και η διεύθυνση του "Grand Hyatt Athens" να αναλάβει όλη την ευθύνη για τις παρανομίες των εργολαβικών συνεργείων και να πράξει τα ανάλογα όσον αφορά τη μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ