Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σταματήστε τώρα την καταστροφή αντιφασιστικών μνημείων!

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη βέβηλη πράξη της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να καταστρέψει στη Σόφια μνημείο αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη και στον απελευθερωτή Κόκκινο στρατό της ΕΣΣΔ, που τσάκισε το ναζιστικό τέρας και απελευθέρωσε και τη Βουλγαρία από τον φασιστικό ζυγό.

Οπως επισημαίνει, «η καταστροφή του μνημείου, που είχε τοποθετηθεί το 1954, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Κόκκινο Στρατό και το ένοπλο βουλγαρικό αντιφασιστικό κίνημα με επικεφαλής τους κομμουνιστές, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην "αλυσίδα" της καταστροφής ανάλογων μνημείων σε πολλές χώρες της Ευρώπης», με στόχο το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, το σβήσιμο της ηρωικής προσφοράς του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού.

Και υπογραμμίζει: «Η βέβηλη αυτή πράξη καταστροφής μνημείων του αντιφασιστικού αγώνα των λαών βεβαίως προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους φίλους και απογόνους, στους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και στα παιδιά τους, που φιλοξενήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και απόλαυσαν τα πλεονεκτήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και την καταδικάζουμε κατηγορηματικά».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοιες ανιστόρητες ενέργειες καταστροφής αντιφασιστικών μνημείων και τους αντιδραστικούς σκοπούς που υπηρετούν, όπως και την ανιστόρητη θεωρία εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως και οι κομμουνιστές, μαζί με τους εργαζόμενους, για να μπει τέρμα σε τέτοιες πρακτικές».

«Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας δεν θα περάσει!», τονίζει η ανακοίνωση. «Οι λαοί δεν ξεχνούν την τεράστια συμβολή του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ και των αντιστασιακών - αντιφασιστικών κινημάτων για το τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού και την απελευθέρωση των χωρών της Ευρώπης από τη ναζιστική κατοχή, αλλά και την πάλη των λαών για το τσάκισμα των αιτιών και του συστήματος που τον γεννούν, τον αναπαράγουν και τον ενισχύουν! Βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς στην πρώτη γραμμή για το οριστικό τσάκισμα του φασισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ