Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Καθεστώς εκκαθάρισης στα κρατικά ΜΜΕ από την κυβέρνηση Τουσκ

Σε μια προσπάθεια να περάσουν στον δικό της έλεγχο

Σε καθεστώς εκκαθάρισης θέτει η νέα πολωνική κυβέρνηση του Ντ. Τουσκ τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP, τα οποία θεωρούνται «όργανα» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας, Μπ. Σινκίεβιτς, υποστήριξε ότι έθεσε σε εκκαθάριση τις εταιρείες «Telewizja Polska SA», «Polskie Radio SA» και «Polska Agencja Prasowa SA» για να διασφαλίσει «τη λειτουργία και την αναδιοργάνωση» των τριών μέσων.

Ο συνασπισμός των «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Τουσκ, αυτόν τον μήνα ξεκίνησε μια «αναδιοργάνωση» των κρατικών ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζει ότι μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικά όργανα κατά την 8ετή διακυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι αλλαγές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του PiS, το οποίο λέει ότι η νέα κυβέρνηση παρέκαμψε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να τις εφαρμόσει.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρ. Ντούντα, σύμμαχος του PiS, αποφάσισε να ασκήσει «βέτο» στην κυβερνητική πρόταση για τη χρηματοδότηση των κρατικών ΜΜΕ, η ηγετική ομάδα των οποίων έχει ήδη αντικατασταθεί από την κυβέρνηση Τουσκ. Λίγο μετά την απόλυση των διευθυντικών στελεχών του, το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVP σταμάτησε να μεταδίδει πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ