Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στη διάλυσή τους

Κοινό κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης απευθύνουν σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, μπροστά στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. «Να μην αφήσουμε το σχέδιο νόμου να φτάσει στη Βουλή. Παλέψτε μαζί μας», αναφέρουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Οι 5 φορείς καλούν τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες στην Υγεία, την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία σε όλους τους κλάδους, σωματεία των συνταξιούχων, φορείς στο μαθητικό, φοιτητικό και γονεϊκό κίνημα, να προσυπογράψουν το κοινό τους κείμενο. Επίσης, οργανώνουν κινητοποίηση την Κυριακή 14 Γενάρη, με συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Θησείο» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, τη φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο», σημειώνει το κείμενο των φορέων. Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες μεγαλώνουν, οι δημόσιες δομές δεν ενισχύονται, οι κρατικές δαπάνες για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση αντιμετωπίζονται ως «κόστος», ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας επεκτείνεται. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη αυτής της πολιτικής, «κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες», καταγγέλλουν. Συγκεκριμένα, καταργούνται «τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ - ΨΝΘ)», ενώ συνενώνονται σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όλοι οι οργανισμοί απεξάρτησης, προκειμένου να λειτουργούν «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και στόχο τη «μείωση της βλάβης» και την ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και όχι την «πλήρη και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου».

«Η Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση δεν είναι εμπόρευμα», ξεκαθαρίζουν οι φορείς και απαιτούν: Αμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου. Οχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Κάτω τα χέρια από τα «στεγνά» προγράμματα. Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ