Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drones «ανταλλάσουν» Κίεβο και Μόσχα
  • Η Μόσχα «θα υπερασπιστεί σθεναρά» τα συμφέροντά της και το 2024, προαναγγέλλει ο Πούτιν
  • Σε άμεση δράση για παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου καλούν Ουάσιγκτον και Λονδίνο

Ukrainian Emergency Service

Εν μέσω μαζικών πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με drones που «ανταλλάσσουν» τις τελευταίες μέρες Κίεβο και Μόσχα, σε ρωσικό και ουκρανικό έδαφος αντίστοιχα, ο μεν Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν διαμηνύει ότι η Μόσχα «δεν θα υποχωρήσει ποτέ» και θα «υπερασπιστεί σθεναρά» τα συμφέροντά της, όπως και το 2023, η δε αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση καλούν σε ακόμα μεγαλύτερη «δυτική» στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, καθώς μαίνεται για δυο χρόνια η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, όπως και η συνολικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αποδείξαμε πολλές φορές ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις πιο δύσκολες αποστολές και ότι δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ επειδή καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας διχάσει», τόνισε ο Πούτιν κατά την ομιλία του για το νέο έτος, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Παρότι δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την υπαινίχθηκε επανειλημμένα, αποτίοντας για παράδειγμα φόρο τιμής στους Ρώσους στρατιώτες, «τους ήρωές μας».

Το 2023 «υπερασπιστήκαμε σθεναρά τα εθνικά συμφέροντά μας, την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας, τις αξίες μας», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως η Ρωσία, η οποία βιώνει «μια ιστορική φάση», θα είναι «ακόμη πιο ισχυρή» την ερχόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την ανταλλαγή ευχών με τον Ρώσο ομόλογό του, δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία ενισχύθηκαν το 2023, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Μπροστά σε αλλαγές πρωτοφανείς σε έναν αιώνα και σε μια ταραχώδη περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη και προχώρησαν με σταθερό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σι.

«Υπό την κοινή ηγεσία μας, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη εμβαθύνθηκε, ο στρατηγικός συντονισμός μας ενισχύθηκε και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνέχισε να παράγει νέα αποτελέσματα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τους στόχους.

Ο Μπάιντεν καλεί το Κογκρέσο «να δράσει χωρίς καθυστέρηση»

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα το «τελευταίο στρατιωτικό πακέτο» για την Ουκρανία από την υπάρχουσα χρηματοδότηση και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Παρασκευή το Κογκρέσο να «δράσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» μετά τους «μαζικούς βομβαρδισμούς» στην Ουκρανία, καθώς Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για να εγκρίνουν το νέο πακέτο - «μαμούθ» ύψους 61 δισ. δολαρίων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξη του Κιέβου.

«Αν το Κογκρέσο δεν λάβει επείγουσα δράση το νέο έτος, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να στέλνουμε τα τόσο αναγκαία όπλα και συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον λαό της», προειδοποίησε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τελευταίο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί «μια θλιβερή υπενθύμιση στον κόσμο ότι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αυτού του καταστροφικού πολέμου, ο στόχος του Πούτιν παραμένει αμετάβλητος».

Την ίδια μέρα, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή περίπου 200 αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, με το Λονδίνο να καλεί παράλληλα «συμμάχους» να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Κίεβο.

Η Μόσχα «δοκιμάζει την άμυνα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα της Δύσης (...) και η σημερινή αποστολή συστημάτων αεροπορικής άμυνας στέλνει ένα αδιάψευστο μήνυμα ότι μπροστά στη ρωσική βαρβαρότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απολύτως δεσμευμένο να υποστηρίξει την Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς.

Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι, που κατασκευάζονται στη Βρετανία από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων μαχητικών Typhoon και F-35, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας.

Η Βρετανία έχει δεσμεύσει συνολικά 4,6 δισ. λίρες σε στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά όπλα που έρχονται στην Ουκρανία θα εξαντληθούν σύντομα, επικαλούμενος στοιχεία για τη χρήση αμερικανικών οβίδων από τον ουκρανικό στρατό, λέγοντας ότι «ξοδεύει 5.000 ή ακόμα και 6.000 βλήματα διαμετρήματος 155 την ημέρα, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν 14.000 τον μήνα». Επέστησε την προσοχή στα σχέδια των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής μέσα στο 2024, «σε 20.000 ανά μήνα», ωστόσο σημείωσε ότι «θα εξαντληθούν αρκετά γρήγορα».

Τουρκία: Δεν επιτρέπει σε βρετανικά πολεμικά πλοία να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία δήλωσε χτες ότι δεν θα επιτρέψει σε δύο βρετανικά πλοία καθαρισμού ναρκοπεδίων να περάσουν τα ύδατά της καθ' οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα για χρήση από την Ουκρανία, καθώς αυτό θα παραβίαζε τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με τη διέλευση των στενών εν καιρώ πολέμου.

Η Βρετανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μεταφέρει δύο ναρκαλιευτικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στο ουκρανικό Ναυτικό, για να βοηθήσει στην ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία ενημέρωσε τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να χρησιμοποιήσουν τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Σύμβαση του Μοντρέ εμποδίζοντας τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων για τα εμπόλεμα μέρη.

Αεροσκάφη F-16 περιπολούν στα πολωνικά σύνορα

Καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται στο πεδίο, την Παρασκευή σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό που αναδεικνύει τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου, με την Πολωνία να ανακοινώνει ότι πύραυλος - πιθανότατα ρωσικός - διέσχισε τον εναέριο χώρο της χώρας για περίπου 3 λεπτά πριν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Από χτες δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και αεροσκάφος εφοδιασμού με καύσιμα βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και τον επιτηρούν.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την κατάσταση στην Πολωνία και βρίσκονταν «σε επαγρύπνηση». Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρ. Ντούντα και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τεχνική βοήθεια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πολωνό ΥΠΕΞ, Γ. Σιουιέρα.

Η Πολωνία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για την παραβίαση των συνόρων της από ρωσικό πύραυλο, υποστήριξε ο Ρώσος επιτετραμμένος στη Βαρσοβία, αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως είπε, του επέδωσαν μια διακοίνωση με «έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι υποτίθεται το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου ένα ιπτάμενο αντικείμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και Πολωνοί ειδικοί το αναγνώρισαν ως ρωσικό κατευθυνόμενο πύραυλο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας για εξηγήσεις και απαίτησε «να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες».

Απανωτά πυραυλικά χτυπήματα σε ρωσικό και ουκρανικό έδαφος

Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones «ανταλλάσσουν» τις τελευταίες μέρες Κίεβο και Μόσχα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε χτες ότι η Μόσχα εξαπέλυσε σχεδόν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας, ανάμεσά τους 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και τρεις πυραύλους κρουζ Kalibr, καθώς και 59 πυραύλους κρουζ τύπου Kh-101, Kh-555 και Kh-55. «Τουλάχιστον 70 πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Σχεδόν 60 από αυτούς στην περιοχή του Κιέβου. Το Χάρκοβο επίσης επλήγη σφοδρά», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, 92 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 4 έχουν σκοτωθεί.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να επιταχύνουν την αποστολή πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας, επιθετικών drones και πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 300 χιλιομέτρων.

Παράλληλα ζήτησε από τους «δυτικούς συμμάχους» να «αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα "παγωμένα" ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της Ουκρανίας και να πάψουν να έχουν επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στις πρωτεύουσες και τους διεθνείς οργανισμούς».

Είχαν προηγηθεί, την Παρασκευή, μαζικά ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποία σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται επίσης για επιθέσεις τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, με τους περισσότερους ρωσικούς βομβαρδισμούς να στοχεύουν τη Λβιβ και την Οδησσό.

Στο μεταξύ, ο βομβαρδισμός της πόλης Ντονέτσκ από την Ουκρανία τη Δευτέρα σκότωσε 4 ανθρώπους, δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, και 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε «βαρείς βομβαρδισμούς» από τις ουκρανικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του Ντονέτσκ «τρομοκρατική ενέργεια» που στόχευε σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στο Μπέλγκοροντ

Το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, ενώ περίπου 100 τραυματίστηκαν.

Τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία «θα εντατικοποιηθούν», διεμήνυσε τη Δευτέρα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «σε αντίποινα» για τον βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ.

«Θα εντείνουμε τους βομβαρδισμούς, κανένα έγκλημα εναντίον αμάχων δεν θα μείνει ατιμώρητο, αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό νοσοκομείο, διευκρινίζοντας ότι τα στρατιωτικά πλήγματα θα έχουν στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και «τοποθεσίες λήψης αποφάσεων».

Χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, ο ίδιος κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν «το κέντρο της πόλης, όπου οι άνθρωποι έκαναν τη βόλτα τους πριν από την Πρωτοχρονιά».

Πάντως ο Πούτιν φρόντισε να επισημάνει ότι «η Ουκρανία δεν είναι εχθρός» από μόνη της και κατηγόρησε τη «Δύση» ότι χρησιμοποιεί το Κίεβο για να «λύσει τα δικά της προβλήματα» με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον τη «στρατηγική πρωτοβουλία» στο ουκρανικό μέτωπο, όπου κερδίζουν εδάφη μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Χτες σημειώθηκε νέα ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ, με έναν νεκρό και 7 τραυματίες. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας δήλωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από πύραυλο που έπεσε μπροστά από το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η αεράμυνα κατέρριψε 17 ουκρανικούς «εναέριους στόχους», συμπεριλαμβανομένων ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι μάχες στο Κουρσκ (2024-08-13 00:00:00.0)
«Το πιο επείγον καθήκον» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2024-07-10 00:00:00.0)
Το Κίεβο ζητά επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να μη χαθεί ο πόλεμος (2024-03-30 00:00:00.0)
Περισσότερους «Patriot» και μαχητικά F-16 ζητά το Κίεβο (2024-03-29 00:00:00.0)
Η Γερμανία προετοιμάζει «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία (2024-01-26 00:00:00.0)
Η Δύση «παίζει με τη φωτιά» με τα F-16, προειδοποιεί η Μόσχα (2023-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ