Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
Επίταση της ανησυχίας

Σε επίταση της ανησυχίας για την εξέλιξη της εμπύρετης λοίμωξης οδηγούν από τη μια μεριά η περιορισμένη ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία με την ταυτόχρονη παρουσία επιστημόνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μιλούν ευθέως για την εκδήλωση επιδημίας. Οποια κι αν είναι η επιστημονική προσέγγιση και οι διαπιστώσεις, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν με ένα συντεταγμένο τρόπο, ούτως ώστε να μη δημιουργείται πανικός. Και τη συντεταγμένη παράθεση στοιχείων και απόψεων έπρεπε -και είχε χρέος- να την οργανώσει το υπουργείο Υγείας.

Αντ' αυτού χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) εξέδωσε μια ανακοίνωση μιας σελίδας -που εν πολλοίς στερείται εκλαϊκευτικού χαρακτήρα- και αναφέρει: «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει ανάγκη για τη λήψη ειδικών μέτρων. Είναι ωστόσο συνετό να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να επιδεικνύεται μια αυξημένη εγρήγορση για επίσκεψη σε γιατρό σε περίπτωση που εμφανίζονται συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος».

Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛ η λοίμωξη αυτή χαρακτηρίζεται από «ιδιαιτέρως ψηλό πυρετό και μυαλγίες, ενώ σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα ή και περικαρδίτιδα». Η συχνότητα αυτών «των σπάνιων επιπλοκών βρίσκεται μέσα στα αναμενόμενα όρια» υποστηρίζει το ΚΕΕΛ και αναφέρει ότι οι δύο θάνατοι στην Κρήτη ενδεχομένως να σχετίζονται με τη λοίμωξη αυτή».

Αντίθετα ο καθηγητής της Επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή υποστήριξε ότι έχουμε επιδημία. «Ο αριθμός των κρουσμάτων μας επιτρέπει να μιλήσουμε για επιδημία», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει περισσότερο άντρες, νέους και νεογνά, ενώ εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ