Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εικόνα «αυριανής κυβέρνησης»

Τη βεβαιότητα ότι είναι η «αυριανή κυβέρνηση» επιχειρεί να ενισχύσει η ηγεσία της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τόσο τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία όσο και τα τελευταία ευνοϊκά για την ίδια γκάλοπ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Προεξοφλώντας μάλιστα μια «σαρωτική νίκη» στις δημοτικές εκλογές, ο Κ. Καραμανλής καλλιεργεί το έδαφος να θέσει ζήτημα πρόωρων εκλογών.

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή, μετά το τέλος της οποίας ο εκπρόσωπος Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, αποφάνθηκε ότι το συμπέρασμα ήταν πως «οι πολίτες της Ευρώπης αποδοκιμάζουν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις», ενώ προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από το «φαινόμενο Λεπέν», λέγοντας ότι «οι λύσεις δε βρίσκονται στα άκρα ούτε στις ακρότητες. Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές εκφράσεις τύπου Λεπέν». Χαρακτήρισε ψήφο διαμαρτυρίας την ψήφο στον Λεπέν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια» που κάνουν τους πολίτες να στρέφονται τόσο έντονα σε τέτοιες κατευθύνσεις, ενώ επανέλαβε ότι «οι λύσεις βρίσκονται στο μεσαίο χώρο, τον οποίο εκφράζει η ΝΔ». «Οι σοσιαλιστές σ' όλη την Ευρώπη υποχωρούν», ήταν το βασικό συμπέρασμα που έβγαλε ο Γ. Σουφλιάς, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «υπάρχει αναμφισβήτητα μια στροφή προς την κεντροδεξιά, αλλά πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της πολιτικής για να μην μπει η κεντροδεξιά στη χιονοστιβάδα που παρασέρνει την κεντροαριστερά προς τα κάτω». Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η πολιτική της ΝΔ δεν επιτρέπει ούτε ακραίες πολιτικές, ούτε ακραίους πολιτικούς και ότι η αλλαγή στην Ελλάδα θα γίνει ομαλά.

Την ίδια στιγμή ελάχιστα συγκαλυμμένη είναι η θριαμβολογία για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, τα οποία «παγιώνουν», κατά τη Ρηγίλλης, τη διαφορά ΝΔ και Κ. Καραμανλή από ΠΑΣΟΚ και Κ. Σημίτη και την καθιστούν μη αντιστρέψιμη. Το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς», που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 7,3% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Καραμανλής προηγείται του Κ. Σημίτη στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» με 35,2% έναντι 34,3%.

Αναλυτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 36,7% των προτιμήσεων, έναντι του 29,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, ο ΣΥΝ με 3,1%, το ΔΗΚΚΙ με 1,9% και το ΚΕΠ με 5,6%. Το προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται και στην παράσταση νίκης όπου το 57,3% πιστεύει πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αντίθετα με το 30% που «βλέπει» μια νέα επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η δημοσκόπηση καταγράφει και μια έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών με το 48,8% να θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βαίνει προς το χειρότερο, ενώ ποσοστό 65,9% δηλώνει απογοητευμένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οδήγησαν σε «στροφή» τον Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών. Ενώ μέχρι πρότινος δήλωνε ότι δεν τις ζητά γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλει, τώρα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις.

Επίσπευση των εκλογών ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα του τόπου και η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ