Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημερίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Οι σεισμοί και η αντιμετώπιση των συνεπειών τους

Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ που διοργανώνει την Τετάρτη, 16 Φλεβάρη, ημερίδα με θέμα: «Οι συνέπειες του σεισμού της 7ης του Σεπτέμβρη στο λαό του Λεκανοπεδίου, οι ευθύνες των κυβερνήσεων και τα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» (πλ. Καραϊσκάκη) και θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι όχι μόνο να εκθέσει το ΚΚΕ τις θέσεις του για αυτό το σημαντικό θέμα, αλλά και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με μια σειρά κοινωνικούς φορείς και παράγοντες που έχουν πείρα, γνώση και γνώμη, να ακουστεί ο προβληματισμός τους, οι προτάσεις τους και οι εκτιμήσεις τους. Τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι:

  • Πολιτικές θέσεις και προτάσεις του Κόμματος.
  • Ζητήματα πολιτικής γης και λαϊκής στέγης.
  • Αντισεισμική προστασία.
  • Χώροι εργασίας - βιομηχανικές περιοχές.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση και ρόλος της σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Εισηγητές θα είναι: Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης. Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χρήστος Σελιανίτης, αρχιτέκτονας. Χάρης Ζαχαρόγιαννης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και ΧρήστοςΤελιώνης, πολιτικός μηχανικός.

Οπως τονίζεται στην πρόσκληση για την ημερίδα, το θέμα των συνεπειών του σεισμού, καθώς και της αντισεισμικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, το πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας και της οργανωμένης δόμησης, η πολιτική γης που ακολουθήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, ο εμπαιγμός των σεισμόπληκτων από την κυβέρνηση, είναι θέματα που το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα «σεισμοί και αντισεισμική προστασία» και αφορούν το σύνολο του λαού.

Ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά με αυτή τη βαρυσήμαντη πρωτοβουλία: «Ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη πέρα από τις τεράστιες καταστροφές στις βορειοδυτικές συνοικίες και συνολικά στο Λεκανοπέδιο, ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα.

Ανέδειξε την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού. Το πρόβλημα της άναρχης δόμησης. Τις επικίνδυνες κατασκευές και μάλιστα χώρων μαζικής συνάθροισης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα διασκέδασης, εργοστάσια. Ανέδειξε την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών σε τέτοιες καταστροφές. Την αυθαιρεσία σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των βιομηχανιών και των κατασκευών και όλα αυτά από κοινού ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Κι αυτό γιατί γνώριζαν ότι το Λεκανοπέδιο άπτεται σεισμογενών περιοχών, ότι υπάρχουν ρήγματα τριγύρω, άφησαν όμως έκθετους εκατομμύρια κατοίκους με συνέπεια να θρηνούμε 150 νεκρούς, να έχουμε αρκετούς τραυματίες και φοβερές υλικές καταστροφές.

Ολη αυτή η κατάσταση μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Δεν μπορεί ο επόμενος σεισμός να βρει το Λεκανοπέδιο όπως ο προηγούμενος. Και επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα είναι ο επόμενος, πρέπει να λάβουμε μέτρα. Ενα ερώτημα μόνο, αν αυτός ο σεισμός ήταν πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί κανείς να συλλάβει ποιο θα ήταν το μέγεθος της καταστροφής.

Σε ότ,ι αφορά στο ΚΚΕ και στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή για την παροχή περίθαλψης και βοήθειας στους σεισμοπαθείς, ανέδειξε τις ανάγκες και τις διαστάσεις της καταστροφής. Ανέδειξε τον κυβερνητικό εμπαιγμό που έκανε αντισεισμική προστασία μέσω των ΜΜΕ. Σήμερα οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και με την ημερίδα που διοργανώνουμε θέλουμε να εκφράσουμε την επιμονή μας στο ότι η αντισεισμική προστασία είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Θέλουμε να αποκομίσουμε εμπειρία ακούγοντας ανθρώπους που έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το θέμα αυτό, για να βγάλουμε και εμείς καλύτερα συμπεράσματα και να διατυπώσουμε καλύτερες προτάσεις. Θέλουμε να καταθέσουμε και τη δική μας άποψη για το ποιος ευθύνεται και πώς μπορούν να προληφθούν αυτού του είδους οι καταστροφές.

Το ΚΚΕ συνεχίζει τη σταυροφορία για την αντισεισμική θωράκιση, για πολιτική χρήσης γης, για να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν μια ανάλογη καταστροφή στο μέλλον από έναν πιθανό σεισμό. Είναι μια σταυροφορία που θα συναντήσει πολλές δυσκολίες, όμως πιστεύουμε στη δύναμη του λαού και πιστεύουμε ότι ο λαός θα στρατευτεί μαζί μας ώστε να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Κι επειδή το θέμα αυτό μας αφορά όλους μας οι πόρτες της ημερίδας είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να συμμετάσχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ