Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξέθεταν επί χρόνια σε ραδιενέργεια εργαζόμενους και κατοίκους!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επί σειρά ετών, περισσότεροι από 1.600 τόνοι πυρηνικών όπλων και ραδιενεργών υλικών κείτονται στις εγκαταστάσεις πυρηνικού εργοστασίου ιδιωτικής εταιρίας, που εποπτεύεται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας, στο Πάντουκα των ΗΠΑ, εκθέτοντας σε πολλαπλούς κινδύνους εργαζόμενους και κατοίκους παρακείμενων περιοχών! Η είδηση βγήκε στην επιφάνεια μετά από την ενημέρωση που έκανε διευθυντικό στέλεχος του εργοστασίου, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, προς τις διοικητικές αρχές του εργοστασίου και του υπουργείου Ενέργειας, για την παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και τους πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Οπως αποκαλύφθηκε και εν μέρει επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, αρκετά από τα τμήματα μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών όπλων αποθηκεύονταν επί σειρά ετών έως σήμερα σε απλές μη υπόγειες αποθήκες ή κείτονταν διάσπαρτα ακόμη και σε παρακείμενες περιοχές! Ο Ρέιμοντ Κάρολ, ανώτερο στέλεχος του εργοστασίου αρμόδιος για την τήρηση κανονισμών ασφαλείας, αποκάλυψε το όλο θέμα μιλώντας στην εφημερίδα «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ». Σύμφωνα με τον Κάρολ, από την επισφαλή αποθήκευση ή και από την απλή εναπόθεση στο έδαφος τμημάτων πυρηνικών βομβών και υλικών, όχι μόνον εκτίθενται εν αγνοία τους οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι παρακείμενων περιοχών, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και μία τυχαία πυρηνική αντίδραση στο εργοστάσιο, εάν επαναχρησιμοποιηθούν, κατά λάθος, τμήματα υλικών, μολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία όπως εμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο. Ο Κάρολ, σε έκθεση που υπέβαλε ήδη προς την ομοσπονδιακή Επιτροπή Κανονισμών Πυρηνικών Εγκαταστάσεων, αναφέρει πως πληροφορήθηκε για το όλο θέμα από στέλεχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Ερευνας!

Εντούτοις, η Εταιρία «Εμπλουτισμός των ΗΠΑ» (USEC), που εκμεταλλεύεται το πυρηνικό εργοστάσιο στο Πάντουκα και ελέγχεται από την κυβέρνηση, επιχείρησε να «καλύψει» το ομοσπονδιακό υπουργείο, υποστηρίζοντας πως μόλις πρόσφατα τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας συζήτησαν το θέμα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας. «Η εταιρία διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Ενέργειας δεν ήταν ενήμερο για καμία από τις συνθήκες που προκαλούν ραδιενεργούς κινδύνους στο προσωπικό της εταιρίας USEC σε θέσεις πέρα από τις ήδη γνωστές και ελεγχόμενες», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρίας, Ελίζαμπεθ Στακλ.

Εντούτοις, η «Ουάσιγκτον Ποστ» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση του Ρέιμοντ Κάρολ, προσθέτοντας πως οι αξιωματούχοι του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που ενεπλάκησαν στο γενικότερο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας, ήταν «προφανώς ενήμεροι για τις διά θαλάσσης αποστολές τμημάτων πυρηνικών βομβών προς το εργοστάσιο στο Πάντουκα εδώ και πολλά χρόνια... αλλά το υπουργείο δεν ενημέρωσε το πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου και τις διοικητικές αρχές που αξιολογούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων παρά μόνον πρόσφατα».

Χτες, πάντως, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσε πως τόσο αυτό όσο και αξιωματούχοι από τα υπουργεία Αμυνας και Δικαιοσύνης ερευνούν τα «απόρρητα προγράμματα εθνικής ασφάλειας», που διεξήχθησαν στο παρελθόν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Πάντουκα.

Σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, γίνεται λόγος για «κλίμα μυστικότητας που είχε ως αποτέλεσμα στο να κρατά εργαζόμενους και κατοίκους παρακείμενων περιοχών ανενημέρωτους και απροστάτευτους, ενώ ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα ήταν διάσπαρτα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλλά και στις γύρω περιοχές. Δεκάδες εθελοντές εκτέθηκαν σε ποσότητες ουρανίου σε μία σειρά άγνωστων στο παρελθόν πειραμάτων σε ανθρώπους»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ