Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην εμπλοκή

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες

Copyright 2024 The Associated

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες
Δυναμικά συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διεθνώς εναντίον της σφαγής που κλιμακώνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, αλλά και κατά της πολύπλευρης στήριξης του κράτους - δολοφόνου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια σειρά από χώρες της «Δύσης» που στηρίζουν το Ισραήλ και εμπλέκονται σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που οδηγούν σε ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Στην Ισπανία, μεγάλη κινητοποίηση έγινε στη Μαδρίτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, διαδήλωσαν για να ζητήσουν «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη». Μια μεγάλη πορεία ξεδιπλώθηκε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha μέχρι την πλατεία Cibeles, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 25.000 διαδηλωτές.

Το πανό στην κεφαλή της πορείας ζητούσε από την κυβέρνηση της Ισπανίας «να βάλει τέλος στο εμπόριο των όπλων και στις σχέσεις με το Ισραήλ», ενώ στα πλακάτ ήταν γραμμένο και στα Αγγλικά το σύνθημα «Stop genocide» (Σταματήστε τη γενοκτονία).

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη, ξεσκεπάζοντας και την υποκρισία της κυβέρνησης Σάντσεθ, η οποία αφού διακρίθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην υπεράσπιση του Ισραήλ και του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», τώρα καμώνεται την ανήσυχη για τους «αμάχους στη Γάζα»...

ΣΟΥΗΔΙΑ - Ουψάλα
ΣΟΥΗΔΙΑ - Ουψάλα
Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν ακόμα μια φορά στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Μιλάνο, ενώ σε πολλές χώρες, το κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απλώνεται σε μεγαλύτερα και μικρότερα αστικά κέντρα.

Στη Γερμανία, κινητοποίηση έγινε στο Βερολίνο αλλά και στο Σααρμπρίκεν.

Στη Βρετανία, δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις στο Μπέρμιγχαμ, αλλά και στο Σέφιλντ, όπου μάλιστα διαδηλωτές κατέβασαν από το δημαρχείο της πόλης την ισραηλινή σημαία (που είχε μπει μετά τις 7 Οκτώβρη κατά ...«παραίνεση» της κυβέρνησης Σούνακ) και την αντικατέστησαν με την παλαιστινιακή, όπως είχε γίνει και στις αρχές Νοέμβρη.

«Το Ισραήλ είναι ο τρομοκράτης!»

Στις Βρυξέλλες χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη γενοκτονία», αλλά και «Το Ισραήλ είναι τρομοκράτης» και «Απελευθερώστε τη Γάζα».

Στην Ιταλία, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε κόντρα στην καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση Μελόνι, όπως έδειξε και η «υποδοχή» που επιφύλαξε η αστυνομία σε διαδηλωτές στην πόλη Βιτσέντζα της βόρειας Ιταλίας, όπου εγκαινιάστηκε διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή και του Ισραήλ. Διαδηλωτές επιδίωξαν να διαμαρτυρηθούν και μέσα στον χώρο της έκθεσης για τη σφαγή στη Γάζα, αλλά οι αστυνομικοί έσπευσαν να «διαφυλάξουν την τάξη» με γκλομπ και ρίψεις νερού από εκτοξευτήρα ειδικού οχήματος...

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
Μαχητική διαδήλωση έγινε επίσης στην Ουψάλα της Σουηδίας.

Στις ΗΠΑ, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και με «καραβάνια αλληλεγγύης», αυτοκινητοπομπές που διέσχισαν τμήματα μεγαλουπόλεων όπως η Ουάσιγκτον, το Μπέρλινγκτον (στο Βερμόντ) αλλά και η Νέα Υόρκη, όπου αστυνομικοί της πολιτείας επέδειξαν ακόμα μια φορά τον ...ζήλο τους κατά των διαδηλωτών, φτάνοντας στο σημείο - σύμφωνα με καταγγελία των διοργανωτών της κινητοποίησης - να κάνουν συλλήψεις ακόμα και σέρνοντας οδηγούς έξω από τα οχήματα με τα οποία «διαδήλωναν», τα οποία μάλιστα και κατάσχεσαν.

«Δεν θα τρομάξουμε. Τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, να ρίχνουμε φως στον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτήν τη γενοκτονία και να απαιτήσουμε μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», τόνισαν σε καταγγελία τους οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία.

Στη δε πολιτεία Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης (ανατολικά) έγινε διαμαρτυρία και έξω από το δημαρχείο, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει άμεσα ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.


ΙΣΠΑΝΙΑ - Βαρκελώνη

Copyright 2024 The Associated

ΙΣΠΑΝΙΑ - Βαρκελώνη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ