Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Φουντώνει η μάχη για την επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας

Σε εργοτάξια φτάνει κάθε μέρα το απεργιακό κάλεσμα για τις 31 Γενάρη

Από τη χθεσινή συζήτηση σε εργοτάξιο στον Περισσό
Από τη χθεσινή συζήτηση σε εργοτάξιο στον Περισσό
Με στόχο η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα Συνδικάτα της έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για να ενημερώσουν και να συζητήσουν πλατιά με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις διεκδικήσεις που δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα με τη μάχη της προετοιμασίας, εξελίσσονται και επιμέρους κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε, η επιτυχία της συγκεκριμένης απεργίας θα δώσει ώθηση και στη μάχη που δίνεται από συνδικάτα όλων των κλάδων με προοπτική την πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση στις 28 Φλεβάρη.

Στην απεργία στις 31 Γενάρη θα συμμετάσχει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Προηγουμένως, την Κυριακή 28 Γενάρη, προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108, «γυάλινο» κτίριο, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού και Φραγκούδη). Ακόμα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία για τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται στην εγκατάσταση έχει κηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Είμαστε τάξη απέναντι σε τάξη»

Χθες, στο πλαίσιο των περιοδειών ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μίλησε σε εργαζόμενους σε μεγάλο εργοτάξιο του Περισσού. Αναδεικνύοντας τη σημασία συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, αναφέρθηκε στα ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο, όπως είναι τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σωματική ακεραιότητα των οικοδόμων η πίεση την οποία δέχονται για εντατικοποίηση της εργασίας. Μίλησε για την ανάγκη διεκδίκησης των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και υπογραφής νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόσθεσε δε ότι η ακρίβεια και οι αντεργατικές πολιτικές κατατρώνε τα μεροκάματα, και γι' αυτό στα αιτήματα της απεργίας είναι η αύξησή τους, η επικόλληση όλων των ενσήμων (καθώς σήμερα οι εργοδότες κολλάνε μόνο ένα μέρος) και η αντιστοίχιση της αξίας των ενσήμων στα μεροκάματα, καθώς π.χ. οι εργοδότες κολλάνε ένσημα αξίας 35 ευρώ ενώ το μεροκάματο είναι 60.

«Είμαστε τάξη απέναντι σε τάξη. Αυτοί, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα αφεντικά, οι κυβερνήσεις τους, είναι μια "οικογένεια". Μας εκμεταλλεύονται και από πάνω μας ζητάνε να ξαναπληρώσουμε για τα σχολεία των παιδιών μας, για την υγεία μας, για ό,τι έχουμε ανάγκη», ανέφερε μιλώντας στους εργάτες. Και συνέχισε:

«Εμείς έχουμε τη δική μας "οικογένεια". Είναι οι οικοδόμοι και όλη η εργατιά. Μας κλέβουν τον κόπο μας και ο καθένας μας πρέπει να έχει στόχο να τον πάρουμε πίσω όλο. Και αυτό μπορεί να συμβεί με τον οργανωμένο, συλλογικό αγώνα μας.

Βήμα σε αυτό είναι η απεργία στις 31 Γενάρη, και πρέπει τη μέρα αυτή να κατέβουμε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος».

Οι μισοί σχεδόν οικοδόμοι που συμμετείχαν στη συζήτηση είναι νέοι σε ηλικία και αρκετοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά τα μεροκάματα, τον αριθμό και την αξία των ενσήμων. Επίσης, κάποιοι έθεσαν ζητήματα για τη μεγαλύτερη συσπείρωση στις γραμμές του Συνδικάτου.

Στο μεταξύ, χθες στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η 48ωρη απεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Αττική, στα εργοτάξια της εταιρείας «AVAX» για την κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό στην Αττική.

Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ