Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις το επίκεντρο του ισραηλινού μακελειού

Ο κατοχικός στρατός απαίτησε από μισό εκατομμύριο αμάχους να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι υποχρεώνονται να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι υποχρεώνονται να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις εγκληματικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων αλλά και στριμώχνοντας όλο και περισσότερο με το συνεχές σφυροκόπημα εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους προς τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 210 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 400, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Συνολικά, στις 110 μέρες των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 25.700 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 63.740.

Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται πάνω από 7.000 αγνοούμενοι που εγκλωβίστηκαν και πέθαναν κάτω από τα ερείπια χιλιάδων ισοπεδωμένων κτιρίων, ενώ χιλιάδες από τους νέους τραυματίες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, καθώς το Ισραήλ συστηματικά στοχοποιεί τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέες βάρβαρες επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και εκτοπισμένους

Το κέντρο βάρος των ισραηλινών επιθέσεων πέφτει πλέον στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Χτες ο κατοχικός στρατός απαίτησε από περίπου μισό εκατομμύριο αμάχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη εκτοπιστεί δύο και τρεις φορές) να εγκαταλείψουν την πόλη, στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων έναντι των Παλαιστίνιων μαχητών.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», στις δυτικές συνοικίες της πόλης, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε εργατικές πολυκατοικίες και ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τα πρόχειρα καταλύματα στα οποία βρίσκονταν. Αρκετές φορές γυναίκες χωρίστηκαν από τους συζύγους τους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν αναγκασμένοι να περπατούν με τα χέρια ανεβασμένα στο κεφάλι.

Στο Πανεπιστήμιο αλ Ακσα, όπου χιλιάδες άστεγοι και εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει εδώ και καιρό, έχουν αποκλειστεί από δυνάμεις του στρατού οι οποίες έχουν περικυκλώσει και αυτήν την περιοχή, δίχως κανείς να μπορεί να βγει έξω για να εξασφαλίσει λίγη τροφή ή άλλα βασικά είδη.

Παράλληλα, για μία ακόμα φορά ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επιθέσεις και επιβάλλει αποκλεισμούς στα νοσοκομεία. Στα Νοσοκομεία της πόλης Νάσερ, Αμάλ και αλ Χαΐρ αναφέρθηκαν δεκάδες συλλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και νέος διωγμός εκτοπισμένων αμάχων που είχαν καταφύγει στον περίβολό τους.

Ειδικά στο Νοσοκομείο Νάσερ καταγγέλλεται ότι έβαλαν κατά αμάχων άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα πολλούς σοβαρά τραυματίες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» να απομακρυνθούν χιλιάδες άνθρωποι από το νοσοκομείο, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των εγκλωβισμένων.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε ομάδες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην πόλη, καθώς και το Νοσοκομείο Αλ Αμάλ, απαγορεύοντας και εκεί την είσοδο και την έξοδο.

Στο μεταξύ, εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΗΕ, στο οποίο στεγάζονται εκατοντάδες εκτοπισμένοι, χτυπήθηκε χτες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «πολλά θύματα» και κτίρια να τυλιχθούν στις φλόγες, ανέφερε η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο «Al Jazeera» ανέφεραν τουλάχιστον 9 νεκρούς, ενώ στη συνέχεια το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν «δεκάδες». Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η ρίψη δύο οβίδων στο κτίριο από ισραηλινά άρματα μάχης.

Σε μία ασυνήθιστη εξέλιξη, δεκάδες Παλαιστίνιοι (κυρίως γυναίκες και παιδιά) στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ ζήτησαν εκεχειρία και τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, φωνάζοντας: «Ο λαός θέλει τέλος στον πόλεμο», «Θέλουμε να πάμε πίσω στη βόρεια Γάζα».

Λειτουργούν μόνο 7 από τα 36 νοσοκομεία και αυτά μερικώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γνωστοποίησε ότι πλέον λειτουργούν μόλις 7 από τα 36 νοσοκομεία όλου του παλαιστινιακού θύλακα.

Ακόμα κι αυτά όμως «λειτουργούν μερικώς», που σημαίνει πως δεν μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες (χειρουργεία, περίθαλψη, κ.ά.) είτε γιατί στερούνται προσωπικό, είτε γιατί δεν έχουν καύσιμα, νερό, απαιτούμενα ιατροφαρμακευτικά είδη. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσης ότι προχτές παραδόθηκαν 19.000 λίτρα καυσίμων Ντο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά από πολλές καθυστερήσεις σε ισραηλινά σημεία ελέγχου και λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας του βάρβαρου πολέμου του Ισραήλ, περίπου 625.000 παιδιά και έφηβοι στη Γάζα στερούνται κάθε επίπεδο Εκπαίδευσης.

Υπολογίζεται επίσης ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 4.551 μαθητές και ότι έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί άλλοι 8.193.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το 90% των σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Νέες συλλήψεις και επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Στη Δυτική Οχθη συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο οι φονικές επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων αλλά και οι μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων.

Την Τρίτη Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν 21χρονο Παλαιστίνιο σε φυλάκιο του στρατού ανατολικά της Τουλκαρέμ.

Την Τετάρτη, ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ενώ δούλευε σε χωράφι κοντά στο χωριό Αλ Τζαλάμα, βορειοδυτικά της Τζενίν. Νωρίτερα δεκάδες κάτοικοι της πόλης Ιντα υπέφεραν για ώρα από τη τοξικά δακρυγόνα που έριξαν στρατιώτες μετά την επίθεσή τους στην είσοδο της πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους στις πόλεις Χαρίς και Καφίλ Χαρίς στο κυβερνείο Σαλφίτ, αλλά και στη διάρκεια επιδρομών στην πόλη της Χεβρώνας και στην πόλη Μπάνι Ναΐμ, ανατολικά της Χεβρώνας. Τοπικές πηγές δήλωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες λεηλάτησαν σπίτια και κατάσχεσαν οχήματα.

Ισραηλινός υπουργός λέει ξανά να ρίξουν πυρηνικά στη Γάζα!

Την ίδια ώρα που η ισραηλινή ηγεσία απειλεί για πόλεμο στη Γάζα «μέχρι την τελική νίκη» και για πόλεμο και στον Λίβανο, μέλη της κυβέρνησης του κράτους - δολοφόνου επαναφέρουν τα απαράδεκτα καλέσματα για χρήση πυρηνικών όπλων κατά του Παλαιστινιακού λαού!

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θεμάτων Ιερουσαλήμ, Αμιχάι Ελιγιάχου, επανέλαβε και χτες την πρόταση για ρίψη «πυρηνικού όπλου» στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε κάνει και τον περασμένου Νοέμβρη (χωρίς ούτε καν για τα μάτια του κόσμου να απομακρυνθεί τότε από τη θέση του...).

Συνδιάσκεψη για νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη Γάζα

Χτες, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνδιάσκεψη με ευρεία κυβερνητική συμμετοχή για να συζητήσει την ανέγερση εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», η συνδιάσκεψη θα έχει ως θέμα τη «Νίκη του Ισραήλ» και θα συμμετάσχουν 20 υπουργοί και βουλευτές, αλλά και χιλιάδες έποικοι, μέλη εξτρεμιστικών εποικιστικών οργανώσεων. Θα συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας και ενός «συνασπισμού επικοικιστικών οργανισμών» για τη Λωρίδα της Γάζας, υπό την ηγεσία του προέδρου του Εποικιστικού Συμβουλίου Δυτικής Οχθης, Γιόσι Νταγκάν.

Μπροστά σε αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που στηρίζει με νύχια και δόντια το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, καμώνεται πως αντιτίθεται στη συρρίκνωση των παλαιστινιακών εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ