Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Παζάρια για νέα εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων

Τα παζάρια για την απελευθέρωση των περίπου 136 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα συνεχίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με συνάντηση στο Παρίσι των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Κατάρ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», αν και «υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές απόψεων», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες με «κατ' ιδίαν επαφές».

Το δίκτυο της ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο δίμηνης εκεχειρίας, στη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει 100 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως «καταφέραμε κάποια πρόοδο».

Η Χαμάς πάντως δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση περί «εποικοδομητικών» συνομιλιών. Ανώτερο στέλεχός της ξεκαθάρισε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» πως η επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι εξαρτάται από τη συμφωνία των κατοχικών δυνάμεων για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε επίσης πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα. Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστεί στη Χαμάς το προσεχές διάστημα ένα πλαίσιο για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Τέλος, σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios», πριν από 10 μέρες έγινε μυστική συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε η πιθανότητα διαχείρισης της Λωρίδας της Γάζας από μία «ανανεωμένη» διοίκηση υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αποκατάσταση των σχέσεων Πακιστάν - Ιράν

Με αφορμή τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφός τους, οι ΥΠΕΞ Πακιστάν και Ιράν συναντήθηκαν χτες στο Ισλαμαμπάντ, απ' όπου ανακοίνωσαν πως σέβονται τα διμερή δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Δήλωσαν επίσης πως είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι η Κίνα θα αναλάμβανε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με δεδομένη τη σημασία που έχουν οι δυο χώρες για τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε ότι οι δύο γείτονες μπορούν να επιλύσουν τις παρεξηγήσεις αρκετά γρήγορα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σύντομα θα επισκεφθεί το Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ