Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτεθειμένοι στις επικίνδυνες συνθήκες οι διανομείς με ευθύνη του υπουργείου

Eurokinissi

Εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, αναγκάστηκαν να δουλέψουν για μια ακόμα φορά χτες οι διανομείς, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι σε μια σειρά από περιοχές και στην Αττική (π.χ. βόρεια προάστια) επικρατούσαν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε να κάνει «συστάσεις» για την υποχρέωση των εργοδοτών «να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια» και να μεριμνούν ώστε «να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με υπόμνημα και τηλεφωνική του παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ζήτησε να απαγορευτεί με συγκεκριμένη ρύθμιση η διανομή με δίκυκλο όσο διαρκούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο κίνδυνος παγετού, ενώ επανέφερε την απαίτησή του να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους διανομείς. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. «Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς,λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όπου αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, όπως συνεχώς απαιτούν οι διανομείς μέσα από τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους», τονίζει το Συνδικάτο. «Ολες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού δεν μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε συνθήκες χιονιά», υπογραμμίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων στην «efood» Αττικής έκανε χτες παρέμβαση στην εταιρεία με στόχο να σταματήσει η διανομή σε μια σειρά από περιοχές, αποσπώντας δέσμευση ότι σε κάποιες «ζώνες» η διανομή θα «κλείσει» μέχρι οι συνθήκες να είναι ασφαλείς για τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεσα, με νέα οδηγία, αντίστοιχη της προηγούμενης, το υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού χωρίς απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας. Να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

Κι ενώ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού και των εργαζομένων, η κυβέρνηση εδώ και μέρες μετέτρεψε σε ...θρίλερ ένα απολύτως φυσιολογικό χειμωνιάτικο διήμερο, το πρώτο ουσιαστικά για φέτος. Εξαιτίας βέβαια της ανυπαρξίας των απαραίτητων υποδομών προστασίας του λαού και στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια κατέφυγαν πάλι σε κλείσιμο δρόμων, όπου χρειάστηκε, αφού οι υποδομές και τα έργα πολιτικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τα απαραίτητα μηχανήματα, τα οποία χρυσοπληρώνει σε ιδιώτες εργολάβους.

Σε ισχύ έως και σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους, ανεξαρτήτως εφοδιασμού και χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού από τα όρια των νομών Πιερίας - Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα στον κόμβο Καλυφτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ