Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου

Συλλαλητήριο και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού αύριο, Πέμπτη 1 Φλεβάρη

Σε πανθηβαϊκό συλλαλητήριο για να μην περάσουν τα σχέδια κατάργησης του Πρωτοδικείου Θήβας καλούν δεκάδες φορείς της περιοχής για αύριο, Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., μπροστά από τα Δικαστήρια Θήβας, ενώ αμέσως μετά έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Ηδη, οι φορείς της Θήβας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του δικαστικού μεγάρου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Θήβας και σύλλογοι επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και διακοπή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. για αύριο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε με το σχέδιο νόμου για το νέο "Δικαστικό Χάρτη" να υποβαθμίσει και σε αμέσως επόμενη φάση να καταργήσει το Πρωτοδικείο της Θήβας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι φορείς της περιοχής και προσθέτουν ανάμεσα σε άλλα:

«Κανένα αντικειμενικό κριτήριο δεν λήφθηκε υπόψη, η σημαντική δικαστική ύλη, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η λειτουργία των δεύτερων μεγαλύτερων φυλακών της χώρας στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου, όλα πήγαν περίπατο. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο στόχος είναι ένας: Να ψηφιστεί γρήγορα το νομοσχέδιο για να εκταμιευθεί η δόση των 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, το επιχείρημα ότι το Πρωτοδικείο θα μετατραπεί σε "Περιφερειακό" απλά ρίχνει στάχτη στα μάτια: Ολες οι οργανικές θέσεις των δικαστών και των υπαλλήλων μεταφέρονται στη "μητροπολιτική έδρα", επομένως το "Περιφερειακό" απλά θα παραμείνει για λίγα χρόνια ως παράρτημα, μέχρι να καταργηθεί πλήρως. Η πείρα των ΔΟΥ το επιβεβαιώνει πλήρως».

Τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη δυσκολότερη και ακριβότερη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τον απλό κόσμο. Και σημειώνουν:

«Τώρα να σημάνει συναγερμός:

Αν δεν το θυμούνται να το μάθουν: Το Πρωτοδικείο ιδρύθηκε το 1935, μετά από παλλαϊκούς και ανυποχώρητους αγώνες όλης της περιοχής, με το αίτημα "Πρωτοδικείο ή θάνατος". Αυτήν την παρακαταθήκη όχι απλώς δεν την ξεχνάμε αλλά θα την ξανακάνουμε πράξη!

Η συμμετοχή όλων μας στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουμε θα αφήσει στα χαρτιά το σχέδιο της κυβέρνησης!».

Συγκέντρωση στην Ηλεία

Σε συγκέντρωση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου και της αντίστοιχης Εισαγγελίας, καθώς και απέναντι στο κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Γαστούνης και Λεχαινών που προγραμματίζει η κυβέρνηση με βάση τον νέο «Δικαστικό Χάρτη», καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο, αρκετοί φορείς της πόλης, αλλά και η ΕΛΜΕ Ηλείας που έχει προκηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.), καλώντας σε συμμετοχή και τους εκπαιδευτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους χτες οι δικηγόροι ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές (2024-09-17 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας (2024-04-25 00:00:00.0)
Πανελλαδικός ξεσηκωμός ενάντια στο νέο έγκλημα (2022-12-01 00:00:00.0)
Εκλογικά κέντρα του ΚΚΕ (1996-09-02 00:00:00.0)
Απελπιστική η κατάσταση στα δικαστήρια (1995-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ