Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγωνιστικές διεργασίες και στη Θεσσαλονίκη

Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και νέο συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ. στην Καμάρα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαζί τους στον αγώνα παίρνουν θέση μάχης οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στο ΑΠΘ, με στάση εργασίας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων, οι μαθητές, οι γονείς, εργατικά σωματεία.

Παράλληλα οι φοιτητές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσαν ότι 27 τμήματα του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ τελούν υπό κατάληψη, με βάση αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού ΑΠΘ, πρόβαλε την απαίτηση των φοιτητών να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και να διασφαλιστεί ότι θα διεξαχθεί η εξεταστική για όλους τους φοιτητές. «Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να απαντήσει στα αιτήματα των φοιτητών. Να παραδεχθεί την ήττα της και να δώσει λεφτά για την Παιδεία. Να αποδεχθεί ότι οι φοιτητές παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του συντονισμού του αγώνα των φοιτητών με το εργατικό κίνημα, θα συμμετέχουν στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4/2 στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου.

Ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, από τον Σύλλογο Φοιτητών Ψυχολογίας, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση βλέπει πως «δεν περνάει το σχέδιό της και γι' αυτό επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να δυσφημήσει τον αγώνα των φοιτητών».

Ο Διονύσης Τσαρούχας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φαρμακευτικής, αναφέρθηκε στη μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων, που όπως είπε αναδεικνύουν «τη δίψα και την απόφαση για αγώνα για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και του ΚΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, παλεύουν μαζί τους. «Για το πανεπιστήμιο που διεκδικούμε και ονειρευόμαστε και όχι για το πανεπιστήμιο που ζούμε σήμερα, όπου ολοένα βαθαίνει η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υψώνοντας ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ακόμα ότι το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) καλεί σε συμμετοχή με εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει επίσης την εισαγγελική έρευνα και τις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς, απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και εκλεγμένων συνδικαλιστών από τη πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Σχεδίασης Προϊόντων, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών, Καλών Τεχνών Φλώρινας, Φοιτητικός Σύλλογος Καστοριάς) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συζήτησαν και διαμόρφωσαν ένα κοινό κείμενο - ψήφισμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους, αποφάσισαν συλλογή υπογραφών από τους φοιτητές του Ιδρύματος και κατάθεσή τους στον πρύτανη, με κινητοποίηση την Παρασκευή 9/2 στις 12 μ. Την ίδια μέρα καλούν σε νέο συντονισμό στη ΖΕΠ, ενώ την Πέμπτη 8/2 θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αποφάσισαν ακόμα κινητοποίηση στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας που θα συνεδριάσουν για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μετά τον συντονισμό οι φοιτητές προχώρησαν σε αγωνιστική παρέμβαση στο κέντρο της Κοζάνης, όπου κρέμασαν πανό με σύνθημα «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές!» (2024-01-18 00:00:00.0)
Μαζικά απορρίπτεται ο νόμος - πλαίσιο (2022-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα για ανοιχτές σχολές (2021-03-30 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές (2021-03-19 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα (2006-06-14 00:00:00.0)
Απόφαση νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων (2001-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ