Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο «μέτρο του εφικτού» τα μέτρα - κοροϊδία

έΝα συμβιβαστεί με όσα την έφεραν ένα βήμα πριν το ξεκλήρισμα καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας τα περί «μέτρων στήριξης στα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας», στην πολιτική δηλαδή που τους οδηγεί στο «όλο και χειρότερα».

Χαρακτηριστικά, σε συνάντησή του χθες με αγρότες και κτηνοτρόφους στα περίχωρα της Βόνιτσας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, επέμεινε ότι «αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες».

Παρέπεμψε σε αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ (αποσιωπώντας ότι αυτή είναι η δουλειά του, εξ ου και οι υψηλές εισφορές των αγροτών), όπως και σε κάποια μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, που εξανεμίστηκε μπροστά στην κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος.

Μπροστά δε στα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών που αφορούν την επιβίωσή τους, π.χ. για μειωμένο αγροτικό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, απάντησε ξανά με αερολογίες τύπου «να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε» και «να τα συζητήσουμε», αλλά «στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες», όπως τόνισε, στο γνωστό πλαίσιο της κοροϊδίας απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Με θράσος, εξάλλου, προσπάθησε να παρουσιάσει μια κατάσταση όπου τάχα οι παραγωγοί ...πλούτισαν, λέγοντας ότι οι τιμές στο γάλα σήμερα «είναι πολύ καλύτερες» απ' ό,τι 4 χρόνια πριν. Αποσιώπησε ότι στο ενδιάμεσο το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε και ότι από τις αυξήσεις στο ράφι κερδίζουν οι αλυσίδες και οι όμιλοι.

Προκλητικός εμφανίστηκε και για την ΚΑΠ, λέγοντας ότι «δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους». Στο μεταξύ, ΝΔ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ακριβώς τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και τις τέτοιες προβλέψεις της, τον Οκτώβρη του 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο, χώρια την «πράσινη μετάβαση» και τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια. Και τώρα οι ίδιοι καμώνονται ότι θα προστατεύσουν από τις συνέπειές τους!

Προηγουμένως, μιλώντας σε φιέστα για την παράδοση του νέου οδικού άξονα Ακτιο - Αμβρακία, από τη μια τόνισε «την πολύ μεγάλη σημασία την οποία η κυβέρνησή μας έχει αποδώσει συνολικά στη δρομολόγηση έργων υποδομής τα οποία χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες» και τα οποία αφορούν κυρίως τις ανάγκες του κεφαλαίου για διαμετακόμιση. Από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να δρομολογεί το σημαντικό έργο της ενίσχυσης των υποδομών της πατρίδας μας, αντιμετωπίζοντας και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η περίπτωση του "Ντάνιελ". Αλλά θα το κάνουμε (...) έχοντας εξασφαλίσει μελετητική και χρηματοδοτική ωριμότητα», βάζοντας ξανά μπροστά τον κόφτη κόστους - οφέλους και της επάρκειας πόρων, που πάντα «λείπουν» όποτε πρόκειται για έργα, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά και άλλα που έχει ανάγκη ο λαός.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έναν δρόμο έχουν, του οργανωμένου αγώνα!

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών, η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «ήρθε στην Αιτωλοακαρνανία να πείσει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή, ότι πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό, προτάσσοντάς τους μέτρα στο πλαίσιο των συμφερόντων του κεφαλαίου και της ΕΕ! (...) Είναι οι ίδιες πολιτικές της ΝΔ σήμερα, των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, που μία με το "καρότο", μία με το "μαστίγιο", οδηγούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στον αφανισμό τους», ενώ τα μέτρα που ακολουθούσαν «στα όρια του εφικτού» έφεραν τους αγρότες σε πολύ πιο δύσκολη θέση σήμερα.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε «να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους και στον νομό μας, μένοντας σε κούφια λόγια και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και τα άλλα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Οσο για την τιμή του γάλακτος που χρησιμοποίησε με θράσος για να δείξει ότι ανέβηκε, πάει πολύ να αποσιωπά ότι το κόστος παραγωγής για τους μικρούς κτηνοτρόφους εκτοξεύτηκε, αλλά και το γεγονός ότι κερδίζουν μόνο οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι των τροφίμων, από τις απλησίαστες για τα λαϊκά στρώματα τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ».

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικά και στον νομό μας, έναν δρόμο έχουν. Αυτόν της οργάνωσης και συνέχισης του αγώνα τους, ενισχύοντας και στην Αιτωλοακαρνανία τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, την Ομοσπονδία, τους Συλλόγους τους, σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές!», καταλήγει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ