Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διεθνής συνάντηση για «περιφερειακή συνεργασία» από τους Ταλιμπάν

Νέα διεθνής συνάντηση για την «περιφερειακή συνεργασία» με επίκεντρο το Αφγανιστάν οργανώθηκε στις αρχές της βδομάδας, αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία των ίδιων των Ταλιμπάν, που ανακαταλαμβάνοντας την εξουσία στη χώρα την τελευταία διετία, διεκδικούν ενεργό ρόλο σε πολύμορφα παζάρια για τον ρόλο της χώρας σε διάφορα γεωπολιτικά και επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στην Καμπούλ συγκλήθηκε σύνοδος με την ονομασία «Πρωτοβουλία Περιφερειακής Συνεργασίας του Αφγανιστάν», στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Στην ομιλία του, ο Αφγανός ΥΠΕΞ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία στην περιφέρεια» θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση «οδών δέσμευσης» με βάση τα «κοινά περιφερειακά οφέλη».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του αφγανικού δικτύου «Tolo News», ο Μουτάκι κάλεσε σε μια «περιφερειοκεντρική αφήγηση για θετική και εποικοδομητική δέσμευση με την αφγανική κυβέρνηση», έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν «υφιστάμενες και πιθανές άλλες απειλές στην περιοχή», αλλά και με στόχο την ανάπτυξη «συνδεσιμότητας» που «θα οδηγούσε σε περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των λαών της περιοχής».

Ταυτόχρονα, ζήτησε μια ομόφωνη έκκληση για άρση των μονομερών κυρώσεων στην περιοχή και ειδικότερα στο Αφγανιστάν (κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ), επικαλούμενος τον «σεβασμό στις επιλογές των αυτόχθονων και παραδοσιακών μοντέλων ανάπτυξης και μεθόδων διακυβέρνησης».

Ανάμεσα σε άλλα, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν την τελευταία διετία ανέπτυξε «καλές δεσμεύσεις» στο εμπόριο και τη διέλευση στην περιοχή, αφού - όπως ισχυρίστηκε - «με το τέλος της 20χρονης κατοχής (...) και τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης κεντρικής κυβέρνησης» άνοιξε ο δρόμος «για να εργαστούμε μαζί για κοινά συμφέροντα σε συνεργασία με την περιοχή». Κατέληξε δε ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο (...) σέβεται τα συμφέροντα, τις επιλογές, τις κυβερνητικές δομές και τα αναπτυξιακά μοντέλα άλλων, και σε αντάλλαγμα, αναμένει από τους άλλους να σεβαστούν τα συμφέροντα του Αφγανιστάν, τις επιλογές και τα μοντέλα διακυβέρνησης και ανάπτυξης».

Πακιστάν: Πολυετείς ποινές φυλάκισης στον πρώην πρωθυπουργό Ι. Καν

Στο γειτονικό Πακιστάν, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές (8 Φλεβάρη), ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ιμράν Καν καταδικάστηκε σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για άλλες δύο υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη με την κατηγορία της διαρροής κρατικών απορρήτων και σε κάθειρξη 14 ετών με την κατηγορία της παράνομης πώλησης επίσημων δώρων. Για την πρώτη υπόθεση καταδικάστηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση καταδικάστηκε και η σύζυγος του Ιμράν Καν.

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις δικαστικές αποφάσεις - οι οποίες συνοδεύονται από απαγορεύσεις διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος - και τις χαρακτήρισε «στημένες».

Ο Καν είχε καταδικαστεί προηγούμενα σε τριετή φυλάκιση για μια υπόθεση διαφθοράς. Η εκτέλεση εκείνης της ποινής αναστάλθηκε, ωστόσο ο ίδιος παρέμεινε φυλακισμένος και η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν τού είχε απαγορεύσει να διεκδικήσει την εκλογή του για την επόμενη πενταετία.

Ο ίδιος ο Καν και το κόμμα του καταγγέλλουν παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ηγεσίας του πακιστανικού στρατού στην ανατροπή της κυβέρνησής του και στις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει έκτοτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ