Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι παραγωγοί παλεύουν για την επιβίωση και τις καλλιέργειές τους

Χιλιάδες τρακτέρ απέκλεισαν χτες τον χώρο έξω από την έδρα της Κομισιόν, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ

Βρυξέλλες, χτες, έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου

Copyright 2024 The Associated

Βρυξέλλες, χτες, έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου
Την αγωνία για την ίδια τους την επιβίωση αλλά και για το μέλλον των καλλιεργειών τους μετέφεραν χτες Ευρωπαίοι παραγωγοί από διάφορες χώρες, που διαδήλωσαν μαζικά και δυναμικά στην «καρδιά» της Γηραιάς Ηπείρου, αποκλείοντας με χιλιάδες τρακτέρ τον χώρο έξω από την έδρα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Μαζί με τους Βέλγους αγρότες, ραντεβού είχαν δώσει πολλοί ακόμα, από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, διαδηλώνοντας ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αλλωστε, ενόψει της ακόμα πιο αντιδραστικής «αναπροσαρμογής» της ΚΑΠ, με δεδομένη την όξυνση γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών, μέσα από τους οποίους η ΕΕ διεκδικεί την αναβάθμισή της προς όφελος των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, οι αγρότες αναμένεται να δοκιμάσουν νέα σκληρή επίθεση (βλ. και σελ. 9).

Από τη μεριά τους, οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών - μελών αξιοποίησαν και τη χτεσινή προγραμματισμένη Σύνοδο για να επεξεργαστούν περαιτέρω τη στρατηγική που υπηρετούν, μελετώντας την ίδια στιγμή χειρισμούς που εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα τις επιδιώξεις τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση ανανεώθηκε, για έναν ακόμα χρόνο, η αναστολή των δασμών και ποσοστώσεων για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, παρότι - όπως αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς - «γνωρίζουμε πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ουκρανικές εισαγωγές σε ορισμένα κράτη - μέλη»...

Τρακτέρ «εισέβαλαν» χτες ακόμα και στο Μιλάνο

Copyright 2024 The Associated

Τρακτέρ «εισέβαλαν» χτες ακόμα και στο Μιλάνο
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες διαδήλωναν, και χτες, σε μεγαλουπόλεις όλης της Ευρώπης, βάζοντας στο επίκεντρο τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που οδηγεί στον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών, αλλά και στην αύξηση σημαντικών προβλημάτων για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, αμέτρητα τρακτέρ συνέρρεαν από το βράδυ της Τετάρτης προς το κέντρο, όπου χτες το πρωί κορυφώθηκε η διαμαρτυρία, στην πλατεία Σουμάν (δίπλα σε κεντρικά κτίρια της ΕΕ) καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου).

«Δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε...»

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι αγρότες και στην Ολλανδία, μια χώρα με ισχυρή αγροτική βιομηχανία, όπου δραστηριοποιούνται τεράστια μονοπώλια.

Στην Πορτογαλία, αγρότες απέκλεισαν χτες το πρωί πολλούς οδικούς άξονες, μεταξύ των οποίων δύο αυτοκινητοδρόμους προς τα σύνορα με την Ισπανία, στο ύψος του Βιλάρ Φορμόζο (βόρεια) αλλά και του Ελβας (νότια). «Δυσκολευόμαστε πολύ να επιβιώσουμε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 58χρονος Ρούι, που συμμετείχε σε κινητοποίηση στην περιοχή Γκολεγκά, στο κέντρο της χώρας. «Οι αγρότες δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν. Πουλούν τα προϊόντα τους για μερικά σεντ και τα (μεγάλα εμπορικά) καταστήματα κάνουν περιουσίες», πρόσθεσε ο 48χρονος οικοδόμος Ραμίρο Καρβάλιο Αλβες, που βρέθηκε στο μπλόκο εκφράζοντας αλληλεγγύη. Ενας από τους εκπροσώπους των αγροτών τόνισε ότι «η οργή αυξάνεται μετά την ανακοίνωση των περικοπών στη βοήθεια» που έως τώρα αποζημίωνε τους αγρότες για τη μείωση της παραγωγής.

Τρακτέρ στο Αρζεντέγ (έξω από το Παρίσι), χτες: «Αφήστε μας να παράγουμε»!

Copyright 2024 The Associated

Τρακτέρ στο Αρζεντέγ (έξω από το Παρίσι), χτες: «Αφήστε μας να παράγουμε»!
Στην Ιταλία, μπλόκο με δεκάδες τρακτέρ έστησαν χτες αγρότες στα διόδια έξω από την Μπρέσια, πόλη στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ δυναμική διαδήλωση με τρακτέρ έγινε ακόμα και μέσα στο Μιλάνο.

Στη Γαλλία, συνεχίζονταν δεκάδες μπλόκα σε όλη την επικράτεια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγροτικές ενώσεις οργάνωναν και αποκλεισμούς μεγάλων εμπορικών ομίλων («Aldi», «Lidl», «Auchan» κ.ά.) καταγγέλλοντας τα υπερκέρδη που συσσωρεύουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες τους, που από τη μία μεριά εκβιάζουν τους παραγωγούς ζητώντας εξευτελιστικές τιμές για να αγοράσουν τα προϊόντα τους και από την άλλη με τις τιμές που «καλπάζουν» λεηλατούν το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Τοπικά ΜΜΕ χτες το απόγευμα μετέδιδαν ότι αγροτικά μπλόκα συνεχίζονταν δυναμικά σε όλες τις σημαντικές αγροτικές περιφέρειες της χώρας, από την Οξιτανία και τη Βουργουνδία, μέχρι τη Νορμανδία και τη Βρετάνη.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν - Ατάλ, δείχνοντας ως αιτία του στραγγισμένου αγροτικού εισοδήματος απλά κάποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, και στην προσπάθεια να «ξεπλύνει» την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ανακοίνωσε «ελέγχους» στις μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ.

Διακήρυξε δε ότι «θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, κυρίαρχοι στην καλλιέργεια, κυρίαρχοι στη συγκομιδή, κυρίαρχοι στη διατροφή μας», με το βλέμμα στραμμένο στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με αντίπαλα μονοπώλια στον τομέα της διατροφής κ.τ.λ. Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπήρξαν οργανώσεις αγροτών (όπως η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs) που χτες κάλεσαν σε αναστολή των μπλόκων, εκτιμώντας ότι τα μέτρα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.


Copyright 2024 The Associated

Κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στην Ισπανία, όπου οι παραγωγοί μεταξύ άλλων αγωνιούν και για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια οι καλλιέργειές τους λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και της απουσίας ουσιαστικής κρατικής στήριξης και μέριμνας (αποζημιώσεων κ.λπ.) Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική η ανησυχία που μεγαλώνει για τους αγρότες στην Καταλονία, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πρωτόγνωρης ξηρασίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όλη η περιφέρεια: Χτες, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 80%, αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών, ειδικά των μικρομεσαίων που μαζί με το μέλλον της σοδειάς βλέπουν να κινδυνεύει και η ίδια τους η επιβίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ