Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Οι φοιτητές μίλησαν: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Μυριόστομη η καταδίκη των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης | Με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στην Αθήνα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων

Στον δρόμο προς τον επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 8 Φλεβάρη στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν με αμείωτη ορμή και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χτες, για τέταρτη βδομάδα φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ένα μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας με ορμή και αποφασιστικότητα το μήνυμά τους: Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία. Με τη δύναμη του δίκιου τους διαδήλωσαν μαζικά, ενώ έχουν μεσολαβήσει μία εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα ιδρύματα, απαράδεκτες δηλώσεις που προσπαθούσαν να εξισώσουν ακόμα και με «ληστεία» τις μορφές αγώνα, συκοφαντίες περί «μειοψηφιών», «προτάσεις» για περικοπές χρηματοδότησης σαν τιμωρία για τις καταλήψεις, εκβιασμούς με επίκεντρο την εξεταστική, προσπάθειες συκοφάντησης των κινητοποιήσεων κ.λπ. Η μαζική και μαχητική παρουσία στο χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε απάντηση και στα παραπάνω, όπως έκαναν και οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών που επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα καταδικάζοντας τον αυταρχικό κατήφορο.

«Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να έχουμε πτυχία, για να έχουμε δουλειά», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», επαναλαμβανόταν από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από τα μεγάλα ιδρύματα της Αττικής, που βρέθηκαν και χτες στον δρόμο με αγωνιστικές αποφάσεις. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», «φοιτητές - μαθητές ενωμένοι νικητές», το μήνυμα από τους μαθητές που ακολουθούσαν τα πανό των Συντονιστικών Επιτροπών Αθήνας, Πειραιά και άλλων δήμων, τα πανό των σχολείων τους. Ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων διαδήλωσαν μαζί τους η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και εκπαιδευτικά σωματεία. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σωματεία, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και δημόσιων ΙΕΚ της Αττικής, οι Σύλλογοι Υποψήφιων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ, προβάλλοντας παράλληλα το αίτημα για «Μόρφωση, επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού».


Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, απλώθηκε ένα γιγαντοπανό που έγραφε «Οι φοιτητές μίλησαν: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» και καλούσε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, την επόμενη Πέμπτη 8 Φλεβάρη στα Προπύλαια, παραθέτοντας το «δίλημμα» «τα κέρδη τους vs οι σπουδές μας», στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία έχει επιλέξει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες, πραγματικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, για δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στον αυταρχισμό και στη συκοφάντηση των αγώνων. Καθώς η πορεία έφτανε στο τέλος της, επικράτησε ένταση στο ύψος της Βουλής, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση χημικών. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να τονίζουν για άλλη μια φορά πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει απορρίψει στον δρόμο του αγώνα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ότι παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν έγινε νόμος του κράτους μέσα στον Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ