Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Ασχημα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων

ΚΚΕ: Να περάσει η επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου

Συντονισμένα εκβιαστικά παιχνίδια, σε βάρος των εργαζομένων της «Σόφτεξ», παίζει η κυβέρνηση, η διοίκηση της εταιρίας και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, Σπυράκης και Βουλγαράκης. Ετσι, αφού πριν λίγες μέρες ανακοινωνόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης πως αναλάμβανε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της διοίκησης της «Σόφτεξ» και των δύο υποψηφίων, χτες οι δύο αγοραστές, κοινοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι δεν ενδιαφέρονται για το εργοστάσιο της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου, αλλά μόνο για το εργοστάσιο της Δράμας. Της χτεσινής κοινοποίησης, του ενδιαφέροντος για τη Δράμα, είχαν προηγηθεί ανεπίσημες δηλώσεις του Σπυράκη ότι όταν αγοράσει τη «Σόφτεξ», θα είναι έτοιμος με αντίτιμο ένα ευρώ να πουλήσει τη μονάδα της Δράμας. Χθες λοιπόν ανακοίνωσε ότι τον... ενδιαφέρει μόνο αυτή.

Ασχετα από τα παιχνίδια που παίζουν οι φερόμενοι ως νέοι αγοραστές και η διοίκηση της εταιρίας, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και ενώ επιχειρείται ο κατακερματισμός της εταιρίας προκειμένου να επιτευχθούν τα σχέδια της διοίκησης, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτήριζαν χτες ως ικανοποιητική εξέλιξη την πρόταση Σπυράκη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Δράμας, και άρχισε τα παζάρια με τα εκεί σωματεία για το πόσοι θα πρέπει να απολυθούν.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το θέμα έρχεται και στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν νέες αρνητικές εξελίξεις στην "Αθηναϊκή Χαρτοποιία" (ΣΟΦΤΕΞ). Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι έχει υπογραφτεί προσύμφωνο μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας. Προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο ξεπούλημα, είναι η απόλυση άλλων 580 εργαζομένων.

Το υπουργείο και η εργοδοσία πιέζουν το σωματείο για αποδοχή των απολύσεων, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή του στην όλη διαδικασία. Προκειμένου να περάσει ο εκβιασμός η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι δε θα πληρώσει τον Απρίλη και θα βγάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων. Ηδη προχώρησε σε διαθεσιμότητα 70 εργαζομένων για δύο μήνες στο εργοστάσιο της Δράμας.

Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης κατά την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ότι απολύοντας τότε τους 1.200 από τους 2.400 εργαζόμενους, διασφαλίζονται οι υπόλοιποι, καθώς και η αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας, αποδεικνύονται μόνο λόγια.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση να σταματήσει το δεύτερο ξεπούλημα της εταιρίας και να περάσει αυτή κάτω από δημόσιο έλεγχο, καθώς και να εξασφαλιστεί η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ