Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
Να δίνεται εξ ολοκλήρου στους αγρότες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να επιστρέφεται στους αγρότες το σύνολο του ΦΠΑ για εφόδια και υπηρεσίες που πληρώνουν κατά την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητάς τους, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης. Για το πρόβλημα του υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες που λαμβάνουν απευθείας την επιδότηση, το ΚΚΕ είχε καταθέσει στη Βουλή ανάλογη Ερώτηση το 1998, αφότου άρχισε να δημιουργείται.

Στο κείμενο της Ερώτησης των δύο βουλευτών του ΚΚΕ επισημαίνονται τα παρακάτω: «Σύμφωνα με το Ν. 1642/86, οι αγρότες δικαιούνται να παίρνουν επιστροφή του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Η επιστροφή του ΦΠΑ ενεργείται από το δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστών επί της αξίας της παραγωγής. Αυτοί οι συντελεστές σήμερα είναι 5% για την αξία της φυτικής παραγωγής και 6% για την αξία της ζωικής.

Το 1986 που ψηφίστηκε ο νόμος, στην αξία της παραγωγής ήταν ενσωματωμένη και η επιδότηση, που αποτελούσε μέρος της αξίας πώλησης. Γι' αυτό και η επιστροφή του ΦΠΑ γινόταν στη συνολική αξία (εμπορική αξία συν επιδότηση).

Στην πορεία άλλαξαν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί και οι επιδοτήσεις δίνονταν κατευθείαν στους παραγωγούς είτε μέσω των συνεταιρισμών ή μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για μια σειρά προϊόντα (καπνός, λάδι, ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα κλπ.). Λόγω αυτής της αλλαγής η κυβέρνηση, αντί να προσαρμόσει τους συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ, έτσι ώστε οι αγρότες να παίρνουν την επιστροφή στο σύνολο της αξίας(εμπορική τιμή και επιδότηση), προσάρμοσε την επιστροφή ΦΠΑ μόνο στην εμπορική αξία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επιστρέφεται μηδαμινό ποσό ΦΠΑ. Π.χ. στον καπνό ποικιλίας βιρτζίνια για το έτος 2000, που η μέση εμπορική τιμή ήταν 186,40 δρχ. και η επιδότηση 975 δρχ. ανά κιλό, να επιστρέφεται ΦΠΑ κατά κιλό 9,32 δρχ. αντί των 58 δρχ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα προϊόντα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που κατέθεσαν την Ερώτηση, ρωτούν τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Γεωργίας:

  • Γιατί δεν προσάρμοσαν τους κατ' αποκοπήν συντελεστές του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο αγρότης να παίρνει το ΦΠΑ που πληρώνει για την αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, όπως ο νόμος ορίζει;
  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει αυτή τη ρύθμιση και πότε;
  • Εάν θα αποδοθεί και πότε ο ΦΠΑ με βάση την ολική αξία (εμπορική τιμή και επιδότηση) στους δικαιούχους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ