Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ομόφωνη απόφαση για άμεση κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις

Μαζική συμμετοχή από εκπροσώπους δεκάδων μπλόκων από όλη τη χώρα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων επιβίωσης

Κατάμεστος ο χώρος μέσα κι έξω για τη μεγάλη σύσκεψη
Κατάμεστος ο χώρος μέσα κι έξω για τη μεγάλη σύσκεψη
Αποφασιστικό μήνυμα άμεσης κλιμάκωσης του αγώνα επιβίωσης που δίνουν εδώ και μέρες από τα μπλόκα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έστειλαν χτες το μεσημέρι οι εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων.

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια, οι εκπρόσωποι δεκάδων μπλόκων και Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένες δράσεις, με αποκλεισμούς δρόμων και Εθνικών Οδών, όπως και τελωνείων, με κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις μαζί με μαζικούς φορείς του κινήματος, αλλά και με την οργάνωση, την επόμενη βδομάδα, ενός μεγάλου συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αθήνα. Ξεκαθάρισαν ακόμα πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με κυβερνητικό κλιμάκιο, εφόσον η κυβέρνηση έχει απαντήσεις πάνω στα δίκαια αιτήματά τους.

Στη σύσκεψη μίλησαν εκπρόσωποι από πολλά μπλόκα της χώρας, που μετέφεραν τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους, το μαχητικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους αγωνιζόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που βρίσκονται στα μπλόκα. Με διαρκή χειροκροτήματα, οι συμμετέχοντες υποδέχονταν το μήνυμα που έφτανε από κάθε πλευρά της χώρας: «κλιμάκωση! Ούτε βήμα πίσω!».

Με τα τρακτέρ για τη συμμετοχή στον πανελλαδικό συντονισμό
Με τα τρακτέρ για τη συμμετοχή στον πανελλαδικό συντονισμό
Ακόμα συζητήθηκαν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα των παρακάρλιων χωριών, αφού παραμένουν κάτω από τα νερά περίπου 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, όπως και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες παραγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκε η αμέριστη αλληλεγγύη του αγροτικού κόσμου προς τους πλημμυροπαθείς συναδέλφους τους στη Θεσσαλία.

Στην πανελλαδική σύσκεψη συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που θέτουν τα μπλόκα του αγροτικού αγώνα. Εγινε κάλεσμα ενίσχυσης των υπαρχόντων μπλόκων και κάλεσμα στησίματος ακόμα περισσότερων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη αύξησης της πίεσης, μέσα από ένα ενωτικό και συμπαγές μέτωπο, έως ότου η κυβέρνηση δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μεταφέρουν στις Γενικές Συνελεύσεις των μπλόκων τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης συντονισμού και να προχωρήσουν άμεσα στα επόμενα βήματα.

Λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες όλων μας!

Το άνοιγμα στη σύσκεψη έκανε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος καλωσορίζοντας όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σημείωσε πως η μαζική τους συμμετοχή αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι οι αγρότες δεν είναι ενωμένοι. «Αντιμετωπίζουμε τα ίδια, τεράστια προβλήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον μας», είπε. «Τα αιτήματα που θα συζητήσουμε, πρέπει να καλύπτουν τα προβλήματα όλων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, από την Κρήτη έως και τον Εβρο. Τα προβλήματα είναι ίδια, να δούμε πώς θα κλιμακώσουμε, έτσι ώστε σε αυτά τα δίκαια αιτήματα να δοθούν λύσεις που θα ικανοποιούν τις δικές μας ανάγκες, και όχι λύσεις για επικοινωνιακούς λόγους». Ακόμα, σημείωσε πως ο πλημμυρόπληκτος λαός της Θεσσαλίας, που ζει από τον Σεπτέμβρη και τις καταστροφικές πλημμύρες ένα μαρτύριο, χρειάζεται τη συμπαράσταση όλης της Ελλάδας.

Δεν συναινούμε στον χαμό μας


Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και εκπρόσωπος του Μπλόκου Πλατυκάμπου, σημείωσε στην αρχή της παρέμβασής του πως «μόνο αυτή η εικόνα που βλέπουμε εδώ από όλα τα μπλόκα της χώρας και με τεράστια συμμετοχή, δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», κάνοντας λόγο για μια σημαδιακή μέρα για το αγροτικό κίνημα της χώρας, για «να μπορέσουμε να βαδίσουμε πανελλαδικά συντονισμένοι και ενωμένοι, ώστε να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση. Μόνο αυτή η συμμετοχή στέλνει ένα δυνατό μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τους αγρότες και προς τον ελληνικό λαό, ότι μπορούμε, είμαστε εδώ, έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε και τέτοιες πολιτικές και να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας».

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο πως γίνονται κάτω από την πίεση των μπλόκων», συνέχισε, προσθέτοντας πως η κοινή γνώμη είναι με το μέρος των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων σε συντριπτικό ποσοστό, καθώς ο λαός «αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος», αλλά και το ότι «με τεράστιο κόστος καλλιεργούμε προϊόντα τα οποία τα πουλάμε φτηνά και κάτω από το κόστος σε πολλές περιπτώσεις, και φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση 3, 5 και 10 φορές ακριβότερα. Και αυτή η διαφορά από το χωράφι στο ράφι, που γίνεται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, είναι το σημείο που ενώνει εμάς και τους υπόλοιπους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο τον κόσμο που στηρίζει αυτόν τον αγώνα και θεωρεί ότι μια δική μας νίκη θα τον ωφελήσει. Πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη και για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων».


Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη να απορρίψουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι τη συναίνεση που ζήτησε ο υπουργός και ο πρωθυπουργός στα μέτρα - ψίχουλα που εξήγγειλαν, με βάση «τους οικονομικούς δείκτες της χώρας» και πρόσθεσε: «Δεν συναινούμε στον χαμό μας, δεν βάζουμε υπογραφή σε αυτό! Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε. (...) Είμαστε αυτοί που παράγουμε! Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, υπάρχει πακτωλός χρημάτων που δίνεται σε επιχειρηματίες, για την πράσινη ενέργεια και άλλα». Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει και να σταματήσει τα ΜΑΤ, την καταστολή και την τρομοκρατία, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει σκέψη για υποχώρηση, γιατί δεν υπάρχει προοπτική να γυρίσουμε πίσω».

Μαχητικό κλίμα από κάθε πλευρά της χώρας

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις, από κάθε μπλόκο της χώρας, σε μαχητικό κλίμα, σε τους συμμετέχοντες να επιδοκιμάζουν με χειροκροτήματα τους ομιλητές.

«Καμία ανοχή, καμία περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση! Κλιμάκωση με κλείσιμο της Εθνικής Οδού άμεσα!» ήταν το μήνυμα από το Μπλόκο Κάστρου.

Στο ίδιο κλίμα και από το Μπλόκο Μαλγάρων: «Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, από σήμερα στη μάχη!».

Από το Μπλόκο Πύργου τονίστηκε πως παρά τα δικαστήρια στα οποία σέρνουν τους αγρότες της περιοχής, η συνέλευση αποφάσισε τη συνέχεια του αγώνα. «Είδαμε το ποινολόγιο που θα αντιμετωπίσουμε αν βγούμε και κλείσουμε τον δρόμο.


Αν δεν κάνουμε τίποτα όμως, θα μπούμε φυλακή για πολλά χρόνια από τα χρέη!», τόνισε ο εκπρόσωπος του μπλόκου στο Νησέλι Ημαθίας.

«Η Ιστορία μάς έχει διδάξει πως ό,τι κερδίζουμε, το κερδίζουμε στον δρόμο του αγώνα! Δεν υπάρχει γυρισμός!», είπε ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του ΑΣ Τυρνάβου και δήμαρχος Τυρνάβου.

«Οχι περιθώρια στην κυβέρνηση, αλλά πίεση!» ήταν το μήνυμα από την ακριτική Καστοριά, από το μπλόκο της οποίας μεταφέρθηκε η εικόνα που επικρατεί στο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Τονίστηκε πως η κυβέρνηση αρνείται να εξασφαλίσει φθηνή Ενέργεια στους αγρότες, αλλά έκλεισε τους ΑΗΣ της ΔΕΗ και πήρε τα κτήματα και τα έδωσε στους βιομηχάνους της Ενέργειας για φωτοβολταϊκά. «Θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε, αλλά θα κερδίσουμε! Η κοινωνία είναι μαζί μας!», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αλμωπίας Πέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τις εξαγγελίες του είναι τα εξής: Ολοι στα μπλόκα, ενωμένοι! Πρωί - μεσημέρι - βράδυ στα μπλόκα! Αν πάμε σήμερα το πρωί στο χωράφι, αύριο δεν θα έχουμε να πάμε πουθενά!».

Ενώ το μπλόκο Κουρλαμπά Αχαΐας μετέφερε τη θερμή υποδοχή που έλαβαν οι αγρότες όταν κατάφεραν κόντρα στην αστυνομία να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ μέσα στην Πάτρα.


«Αέρα κοπανιστό» χαρακτήρισε τα όσα εξήγγειλε το κυβερνητικό κλιμάκιο όταν επισκέφθηκε το μπλόκο της Κηρίνθου Εύβοιας ο δικός του εκπρόσωπος, ενώ μιλώντας για τους κτηνοτρόφους ο εκπρόσωπος του μπλόκου Ευζώνων Κιλκίς πρόσθεσε: «`Η στα σφαγεία τα πρόβατα και οι νέοι στην ξενιτιά, ή αγώνας!», μεταφέροντας την απόφασή τους να αποκλείσουν το τελωνείο των Ευζώνων.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Χανίων, του πιο απομακρυσμένου της χώρας, ο οποίος σημείωσε: «Μας πιπιλίζουν με μια καραμέλα εδώ και 30 χρόνια. Η καραμέλα έλεγε στους κρητικούς ότι οι Μακεδόνες παίρνουν επιδοτήσεις, στους Μακεδόνες ότι οι Θεσσαλοί παίρνουν τις επιδοτήσεις και ότι είναι σε καλή μοίρα και στους Θεσσαλούς ότι οι Κρητικοί παίρνουν τις επιδοτήσεις. Στην ίδια μοίρα είμαστε όλοι, ο αγώνας είναι κοινός! Τα προβλήματα είναι τα ίδια από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο! Πάμε για αφανισμό! Αποφασίσαμε όχι βήμα, αλλά ούτε πόντο να μην κάνουμε πίσω! Τα προβλήματά μας τα γνωρίζουνε. Ποτέ καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν έδωσε λύσεις χωρίς αγώνα!».

Ακόμα, παρέμβαση πραγματοποίησε και εκπρόσωπος της επιτροπής των παρακάρλιων χωριών της Λάρισας, που από τις 13 Δεκέμβρη έστησαν μπλόκο, περνώντας Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εκεί, διεκδικώντας άμεσες ενέργειες για τα 180.000 βυθισμένα στρέμματα σε 4 μέτρα νερού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε όλη τη χώρα συνεχίζουν οι αγρότες με πείσμα και νέες μορφές (2024-02-27 00:00:00.0)
Το «δεν πάει άλλο» ειπωμένο από χιλιάδες στόματα! (2024-02-21 00:00:00.0)
«Ούτε βήμα πίσω» από τους βιοπαλαιστές αγρότες που κλιμακώνουν με πολύμορφη δράση (2024-02-08 00:00:00.0)
Δεν υποτάσσονται στην εξόντωσή τους οι αγρότες, διεκδικούν άμεσα μέτρα (2024-01-31 00:00:00.0)
Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, παραμένουν στους δρόμους του αγώνα (2022-02-22 00:00:00.0)
Νέος Αγροτικός Σύλλογος στη Βόνιτσα (2016-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ