Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στη γειτονιά του Ουρανού - αναφορά στα ουράνια σώματα»

Παρουσιάστηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Στη γειτονιά του Ουρανού - αναφορά στα ουράνια σώματα» του Τζαμάλ - Οδυσσέα Μαάιτα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Χάρης Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, ο Γιάννης Γκόλιας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, και ο συγγραφέας του βιβλίου Τζαμάλ - Οδυσσέας Μαάιτα, διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη «Μη γραμμική δυναμική» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Υπολογιστική Φυσική.

Το βιβλίο, σε φωτογραφική επιμέλεια Ηλία Καρατζούλη, προσπαθεί με σύντομο και εκλαϊκευτικό τρόπο να περιγράψει τα διάφορα ουράνια σώματα και αστρονομικά φαινόμενα, τις τελευταίες εξελίξεις στην αστρονομία.

Οπως είπαν και οι ομιλητές, για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο δεν χρειάζονται γνώσεις αστρονομίας, παρά μόνο όρεξη για μάθηση.

Ο συγγραφέας περιγράφει τα πράγματα απλά, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στην επιστημονική τους τεκμηρίωση. Προκειμένου ο αναγνώστης να μένει ενήμερος για τα νέα δεδομένα, έχουν προστεθεί στο βιβλίο σύνδεσμοι, με τη μορφή QRCodes, μέσω των οποίων μπορεί να έχει πρόσβαση σε ό,τι νέο υπάρχει.

Ο Χάρης Βάρβογλης ανέφερε ότι με τα QRCodes, το βιβλίο καταφέρνει με επιτυχία να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα της διαρκούς αλλαγής των δεδομένων στην αστρονομία. Ετσι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την τελευταία μορφή των θεωρητικών παρατηρησιακών δεδομένων για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στάθηκε στις φωτογραφίες της έκδοσης, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικές», αλλά και στη δομή του βιβλίου. Οπως είπε, «υπάρχουν παράγραφοι με παχιά γράμματα οι οποίες εξηγούν βασικά πράγματα και παράγραφοι με μικρότερα γράμματα οι οποίες προσφέρονται για μεταγενέστερη επεξεργασία. Αρα δεν είναι υποχρεωτικό να διαβάσει κάποιος το βιβλίο από τη σελίδα ένα μέχρι το τέλος. Μπορεί να το διαβάσει και εναλλακτικά. Είναι ένα βιβλίο πολύ αξιόλογο και εύχομαι πολλοί, όπως κι εγώ, να χαρούν να το διαβάσουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές».

Ο Γιάννης Γκόλιας το χαρακτήρισε ως ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης αστρονομίας. Ανέφερε ότι «η αστρονομία είναι πολύ σημαντική για τους επιστήμονες, αλλά και όλο τον κόσμο και συναρπαστική, γιατί μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, μας βοηθάει να δούμε τη θέση μας στο σύμπαν. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Εχει ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς ακριβώς φτάσαμε στην αστρονομία και στην αστροφυσική που έχουμε σήμερα, ξεκινώντας από την παρατήρηση του ουρανού πριν από 2.500 χρόνια». Πρόσθεσε ότι «ο στόχος του βιβλίου είναι να κάνει την αστρονομία προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεών τους, και πιστεύω το καταφέρνει». Εξήρε επίσης τις φωτογραφίες, μιλώντας για πολύ όμορφο υλικό, και τα QRCodes που όπως είπε δίνουν μια ανανεωτική πνοή στο βιβλίο. «Θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος και έναν μεγαλύτερο βαθμό αυτογνωσίας. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων και προσιτός τρόπος να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος».

Ο Τζαμάλ - Οδυσσέας Μαάιτα ανέφερε ότι «σαν επιστήμονες οφείλουμε να βάλουμε πλάτη να φτάσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης στην κοινωνία που ζούμε. Σ' αυτό βοηθάει η εκλαϊκευμένη επιστήμη. Μπορείς να περιγράψεις έναν τρόπο σκέψης, κάποια δεδομένα σε ένα γενικότερο επίπεδο χωρίς να μείνεις στις τεχνικές λεπτομέρειες. Το βιβλίο απευθύνεται και στους μη ειδικούς αλλά και στους ειδικούς».

Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά βιβλία αστρονομίας και αυτό ήταν μία πρόκληση, ώστε το βιβλίο να μην είναι μια επανάληψη. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια ιστορική εισαγωγή, μέσα από την οποία επιχειρείται να απαντηθούν κάποιες βασικές ερωτήσεις που δείχνουν τη σύνδεση της Ιστορίας με την επιστήμη, τη σχέση της αστρονομίας με την ανθρώπινη δραστηριότητα, τον ανθρώπινο πολιτισμό, πώς συνδέθηκε με την ανάπτυξη της τεχνολογίας κ.λπ.

Επίσης περιγράφονται διάφορα ουράνια αντικείμενα αλλά και φαινόμενα όπως οι εκλείψεις, γίνεται αναφορά σε σύγχρονα θέματα όπως οι εξωπλανήτες.

Τέλος, ανέφερε ότι το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και η ανάλυση των φωτογραφιών μάς επιτρέπουν να δούμε λεπτομέρειες πραγματικά εντυπωσιακές και να κάνουμε ένα ταξίδι στη γειτονιά του ουρανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ